Колодрума стана полева болница с 300 легла /видео/

Автор:
Вторник, 24 Март 2020 12:07

Зала Колодрум е готова за полева болница при засилване на епидемията от коронавирус. Съоръжението е оборудвано с 300 легла от военните

Тренировка по разгръщане на полева болница в спортната зала Колодрум в Пловдив се проведе днес. Това е второто подобно занятие след столицата, където в петък беше разположена полева болница в спортната зала Арена Армеец.

В учението в Пловдив с логистична поддръжка участват 80 военнослужещи и 15 единици техника от военното формирование 46 690 от състава на Сухопътните войски под ръководството на командира полковник Костадин Добрев.

Болницата е резервна, но леглата няма да се вадят от залата засега. Предстои да се дооборудва с чаршафи, калъфки и всички необходими санитарни материали до петък. Още утре започва сепарирането, съобразно изискванията на Националния оперативен щаб – с паравани между леглата, с отделен вход за санитари и лекари към всяко едно легло. Параваните са дарени от Пловдивския панаир.

Зала Колодрума ще изпълнява функциите на карантинен център и ще се ползва, само ако останалата леглова база в пловдивските лечебни заведения се запълни.

Дано не се стига използването й, но военнополевата болницата ще остане тук до края на пандемията, заяви кметът Здравко Димитров.

По думите му с изграждането на военнополевата болница леглата в лечебниците в Пловдив стават 1000, а се очаква броят им да нарасне, след като всички здравни заведения бяха задължени от Националния кризисен щаб да подготвят по едно отделение за заразени с коронавируса.

Здравко Димитров още веднъж призова за спазване на мерките за превенция, като не пропусна да отбележи, че има значителен напредък в етническите квартали, където вече няма струпване на много хора на едно място.

Той благодари на Министерството на отбраната и на Министерството на вътрешните работи за отговорните действия в условията на криза и добрата съвместна работа с общинските и държавни структури.

При занятието днес са изпълнени всички противоепидемични мерки за недопускане на разпространението на коронавирус, разпоредени от Националния оперативен щаб.

Тренировките за разгръщане на полеви болници в спортни зали в областни градове се ръководят от Националния оперативен щаб и в тях участват Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването, Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

До края на деня се чака заповед на министъра на здравеопазването, с която всички болници в страната ще бъдат задължени до обособят инфекциозни отделения.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм