Пловдив предаде щафетата на Риека и Голуей /снимки и видео/

Автор:
Неделя, 12 Януари 2020 21:36

С блестящ спектакъл-церемония Пловдив предаде щафетата Европейска столица на културата на хърватския Риека и ирландския Голуей тази вечер в препълнената зала на Дома на културата "Борис Христов".

Камерният оркестър на пловдивската Опера под режисурата на Нина Найденова разигра виртуозно "Четирите годишни времена" на Вивалди, решени по четирите платформи на програмата на Пловдив 2019 - Сливане, Трансформиране, Възраждане, Релаксиране.

Гост-солистът Лия Петрова свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690, предоставена ѝ от Queen Elizabeth Music Chapell, с която обикаля световните сцени.

Спектакълът се излъчваше на четири мултимедии за четирите сезона, през които премина Пловдив като Европейска столица на културата 2019.

Аплаузите след всяко изпълнение бяха дълги, а овациите обра целунатият от Бога 12-годишен Виктор Василев, ученик от Пловдивското музикално училище "Добрин Петков", носител на редица награди от международни конкурси за цигулка, сред които първа награда от „Андреа Постакини“ (Andrea Postacchini).

На видеостена през цялото време вървя филм с кадри от паметните мигове на "Пловдив 2019" - цветни, с настроение и без налагане на вкус.

Лайтмотивът бе - Европейската столица на културата не свършва, тя е завинаги - особено, когато е Пловдив.

Красиви думи и дано аплаузите са заглушили 365-дневните оплювания през цялата 2019.

Понеже това бе годината на Пловдив с 900 културни събития, с усилията на хиляди хора, малцина от които чуха "Благодаря!".

Но културна среда на Балканите и особено у нас е място, където най-малко хора ти мислят доброто.

Иначе присъствието бе високо - от министъра на културата Боил Банов и заместника му Амелия Гешева до зам.-кметовете по култура на Риека и Голуей, тазгодишните Европейски столици на културата; от фондация "Америка за България", която подари на Пловдив Малката и Голямата базилики, до посланици и културни аташета; народни представители, областен управител, кметове, съветници и най-важните - чудесните доброволци на "Пловдив 2019" (над 1500 ученици, студенти, млади хора безвъзмездно се трудиха Голямото събитие да се случи).

И то се случи, да, то се случи!

А както каза новият кмет на Пловдив Здравко Димитров при предаването на щафетата на Риека и Голуей - пак ще сме ЗАЕДНО, защото само тази дума да беше измислил "Пловдив 2019", щеше да е достатъчно.

Поне "Мийте ръцете си преди ръкопляскане!", както бе писал още в 1956-та Константин Павлов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • W A D Граждански потрес

    Властта в България е слаба, защото никой не вярва в нея и в отговорностите, които носи на своето властово ниво. Да те управляват българи е неприятно. Но да управляваш българи е истински кошмар.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм