Фрагмент от Стената свърза Пловдив с Берлин /видео+галерия/

Автор:
Четвъртък, 19 Декември 2019 17:11

Кметът на Пловдив Здравко Димитров, немският посланик Н.Пр. Кристоф Айххорн и президентът Петър Стоянов /1997 - 2002/ откриха днес в Пловдив фрагмент от Берлинската стена, дарен от кметството на германската столица на Европейската столица на културата 2019.

Фрагментът е пред Зала 2019 на ул. Гладстон 32, която бе постоена от нулата в годината, когато Пловдив е Европейска столица на културата.

Тя съвпадна и 30-тата годишнина от падането на Берлинската стена и така обвърза двата града символично, тъй като ЕСК 2019 стартира с изложба от Стената и приключва с експонирането на фрагмент от нея, който завинаги ще напомня на пловдивчани, че устремът към свобода е най-важното цивилизационно начало.
Парчето бетон е специално изрисувано от знаковия артист Тиери Ноар и по-рано през януари то бе част от изложбата „Изкуство на свободата - от Берлинската стена до уличното изкуство“, с която фондация „Пловдив 2019“ даде старт на столица на културата. Артистът оставя и личното си послание към града и страната ни, което гласи: „Послание към бъдещите поколения – нека не повтаряме грешките на миналото.“ Инициативата е на фондация „Пловдив 2019“ и част от заключителните събития в годината на титлата.
В началото на 2019-а единствената пътуваща колекция с 30 рисунки върху парчетата бетон остана в центъра на града три месеца, и бе разгледана от хиляди туристи и гости. Пловдив бе първият в Европа, в който се показа изложбата в навечерието на годишнината от "Европа без граници".
Фрагментът е с височина 3,60 метра и тежи 2,5 тона. Той ще остане пред галерия „2019“ и впоследствие ще се превърне в основа за създаването на монумент, честващ Свободата на Нова Европа.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ И ВИДЕО!

СПЕЦИАЛНО ИНТЕРВЮ ЗА PLOVDIV-ONLINE С НОВИЯ ГЕРМАНСКИ ПОСЛАНИК У НАС И КАКВО КАЗА ПЕТЪР СТОЯНОВ - В ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • крис

    Всичко хубаво , но какво прави агент "Виктор" / Петър Стоянов / там . Покровителят на Иван Тотев , истинският собственик на 'Империал " и на още много имоти в Пловдив и извън него .Този човек не трябва да бъде допускан на територията на града , камо ли да участва в тържества .

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм