Вежди с "непоказвано" в Пловдив 40 г. по-късно /снимки и видео/

Автор:
Четвъртък, 05 Септември 2019 19:26

Вежди Рашидов се завърна с уникална колекция в града, където преди 40 години е участвал в първа обща изложба с големия майстор Дечко Узунов. Тогава скулпторът е бил на 28 години, а първата рецензия за него е на проф. Аксиния Джурова. Първо интервю с Вежди пък прави самият Николай Хайтов.

Днес 68-годишният творец, председател на комисията за култура и медии в 44-тото Народно събрание, показва за първи път частната си колекция с живопис от западноевропейски майстори, рисували през 16-19 в. Повечето платна са на неизвестни автори. Експозицията се откри в Градската художествена галерия на Главната улица в Пловдив. На втория етаж са експонирани скулптури и акварели на самия Вежди Рашидов.

Вълнението ми е същото като преди 40 години, тогава за първи път участвах в изложба и то в Балабановата къща в Пловдив. Сега за първи път показвам пред публика личните си страсти да събирам картини, каза Вежди Рашидов пред Plovdiv-online. Страстта е двигател, тя е онова, което създава творчество, така съм онасловил и експозицията. Страст е да обичаш, страст е да правиш скулптура, да събираш творби на други автори, а акварелът е най-трудната техника в живописта, продължи Рашидов.

Той се е обърнал към акварела след лечението си от рак преди 2 години. Творецът е запазил две неща - тъжните си очи и непоправимото си чувство за хумор.

Бижу в колекцията ми са моите две внучки, които дойдоха от Австрия за изложбата, и малкото ни внуче, каза Вежди Рашидов. Той обясни и как се е породила у него страстта да колекционира.

Богатите правят колекции, защото се ласкаят от големите имена, но най-хубавото е да намериш изоставена добра картина дори от неизвестен автор и да направиш така, че да не изчезне. Това се случи с мен - открих преди години картина на неизвестен автор от 17 в., която ме впечатли, с нея започна колекционерската ми страст, каза Рашидов. Аз се кефя на хубавата картина без значение авторът!

Вежди Рашидов разказа как е получил в дар оригинален офорт на Рембранд от Светлин Русев.

Навремето Светлин хареса много един женски портрет от белгийски автор в ателието ми. Направо се влюби в него. След време ме пита - тоя портрет седи ли още у вас? Подарих му го! Той ми върна жеста, като за един рожден ден ми подари офорт на Рембранд, надписан отзад от самия него, върна историята Вежди Рашидов и показа посвещението на гърба на безценния подарък.

Рашидов обяви, че 5 картини от колекцията си дарява на Градската художествена галерия в Пловдив, като благодари на състудента си Красимир Линков, директор на галерията, за показата да открие изложба в любимия си град, където е стъпил за пръв път като войник.

Даниела Дариткова връчи Поздравителен адрес на Вежди Рашидов от името на председателя на 44-тото Народно събрание. Областният управител Здравко Димитров припомни как Рашидов като министър на културата е сторил чудо да бъде реновиран тотално изгорелият Пловдивски театър. Журналистката Валерия Велева пък припомни, как Рашидов й е споделял първото си идване в София - гол и бос от Кърджали спал на Централна гара, но с мечтата да стане голям художник.

Проф. Валери Стефанов, председател на Сдружението на колекзционерите, обърна специално внимание върху акварелите и пластиките на Вежди Рашидов , портретите на Дечко Узунов, Слона, Енчо Пиронков, Начо Културата, Йоан Левиев, Емил Стойчев, Борис Димовски - плеяда пловдивски творци, подредени на втория етаж в галерията. Той благодари на Вежди за съдействието му като министър на културата и сега - председател на парламентарната комисия за култура за връщане на имиджа на колекционерството у нас.

Четири неща са необходими, за да станеш колекционер. Глава, която да разбира, крака, с които да се търси, сърце, което да хареса, придобие и най-важното - сподели, и ресурс, с който да се закупуват шедьоврите.

Една голяма част от така нареченото частно колекционерство остава в България, то е инвестиция в нашата култура, а не в нашето его, завърши Валери Стефанов.

Сред официалните гости бяха Генералният консул на Р Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, Почетният консул на Украйна инж. Димитър Георгиев, депутати и бизнесмени.

Идете и вижте колекцията на Вежди Рашидов в ГХГ, а на втория етаж - негови скулптури и акварели. Главите на Вежди са невероятни - те не се свързват с тялото, а със самия дух.

КАКВО ОЩЕ КАЗА ВЕЖДИ РАШИДОВ - ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм