Продължава делото за убийството на доцент от Аграрния

Автор:
Неделя, 14 Април 2019 09:42
Продължава делото за убийството на доцент от Аграрния

На 16 април в Окръжен съд Пловдив продължава делото срещу обвинения за убийството на доцент от Аграрния университет в Пловдив - Илия Стоичков.

Мотивът за зверското престъпление е ревност, а жертвата - доц. Стефан Нейков е бил на 71 години. Той е работел като научен сътрудник в Института по растителни генетични ресурси в Садово. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост - в землището на село Оризаре на 2 юли 2018 г.

Жертвата е била и ограбена - отнет ми е златен синджир 14 карата, 11,5 грама на стойност 747,50 лева.

На 24 февруари Окръжен съд отложи старта на делото заради неявяването на адвоката на семейство Нейкови и на съпругата на доцента - Ирена Нейкова, която е болна.

Съдът отказа да конституира като защитник съпругата на убиеца - Иванка, заради която е станало престъплението.

Обвинението е за убийство, извършено с особена жестокости по особено мъчтелен за жертвата начин.

Има спор от гледна точка на конкретните доказателства дали това е точно такова квалифицирано убийство или става въпрос за един побой, който е бил целен и по непредпазливост настъпва смъртта, защото действията на Илия Стоичков не са типични за извръшител на такова тежко пестъпление - той оказва помощ, откарва до най-близкото здравно заведение жертвата, оставя доц. Стефан Нейков в колата до болницата и се обажда на 112 да каже, че до Военна болница има човек в тежко състояние. Това коментира адвокатът на Стоичков - Красимир Елдъров.

Има факти по делото, че убитият доцент Стефан Нейков е бил изнасилен с бухалка. Причината за смъртта обаче е развитата масна емболия, поясни още защитникът. Целта не е била убийство, моят клиент каза в съда, че съжалява, подчерта защитата.

Стефан Нейков бе открит пребит и окървавен в колата си до Военна болница през юли миналата година, а малко по-късно почина от травмите.

По подозрение в престъплението бяха задържани Иванка и съпугът й Илия Стоичков. Иванка няколко пъти прекъсвала обучението си в Аграрния университет в Пловдив, а когато решила да продължи и да завърши, се свързала с Нейков.

Във вечерта, когато двамата имали среща, Иванка дошла с Илия.

Според обвинението той пребил доцента до смърт, обрал го и го изнасилил с бухалка в землището на село Оризари.

После Стоичков върнал колата на Нейков заедно с тялото му до болницата и ги оставил там.

Години наред доц. Стефан Нейков е работил в Института по растително генетични ресурси в Садово, специалност Зеленчуци.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм