Арестуваха общински съветник от Стамболийски

Автор:
Сряда, 06 Март 2019 15:38
Арестуваха общински съветник от Стамболийски

Съдът променя мярката на Атанас Мавродиев след като повече от месец не платил гаранция от 500 лв 

Общинският съветник и бизнесмен от Стамболийски Атанас Мавродиев е в ареста след като близо година мотае Окръжен съд Пловдив с болнични, а повече от месец не намери време да плати гаранция от 500 лв.

Той е бил задържан от представители  от съдебна охрана в дома си днес.

Срещу Мавродиев има дело от април миналата година за измама с евросредства, по което той е с мярка подписка.

След като не се явява на няколко съдебни заседания, на поредното, на 24-ти януари съдът му променя мярката в парична гаранция от 500 лева.

На следващото дело на 1-ви март обаче адвокатите на Мавродиев отново представят болничен лист.

Магистратите приемат, че в медицинската документация не е указана невъзможност за неявяване в съда и решават да променят мярката му от парична гаранция в арест.

Мавродиев е с повдигнато обвинение в това, че на 29.05.2014 г. в гр. Стамболийски, като управител на „Доминус“ ЕООД, е представил пред Общинска служба „Земеделие“ неверни сведения в заявление за подпомагане с помощи на фермери за 2014 г. и така е злоупотребил с европомощи.

Така, според обвинението, той е нарушил чл. 32 ал.1, чл. 39 ал.1 и чл. 41 ал. 1 от Закона за подпомагане на земеделските производители и в чл. 3 ал.1 т.3 б. „А“ и б. „В“ от Наредба №5 от 27.02.2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания, издадена от министъра на земеделието и храните.

В приложената към заявлението таблица за ползваните парцели за 2014 г. Мавродиев е посочил, че обработва общо 163 парцела в землищата на с. Йоаким Груево, Стамболийски, с. Куртово Конаре, Ново село, Перущица и с. Триводици с обща декларирана площ 665,03 хектара, които са поддържани в добро земеделско и екологично състояние.

В действителност 136 парцела от тях или части от тях, с обща площ 442,5 хектара са необработени, не отговарят на изискванията за поддържане на земеделските парцели, не са ползвани през 2014 г. от заявителя „Доминус“ ЕООД, и са недопустими за подпомагане, за да получи фирмата средства от еврофондове, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени от Европейския съюз на българската държава по „Схема за единно плащане на площ“, разпределяни чрез Държавен фонд „Земеделие“ – София – престъпление по чл. 248а ал.3 вр. ал.2 от НК.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм