Пазарът на Младежка става споделено пространство

Автор:
Понеделник, 11 Февруари 2019 15:20
Пазарът на Младежка става споделено пространство

Пазарът на ул. Младежка ще бъде премахнат, а на негово място се предвижда споделено пространство. Това съобщи кметът Иван Тотев.

Според мен вече няма икономическа логика там да има пазар, още повече, че до стадион Пловдив има голям общински пазар, който е много хубав. Ако зависи от общината, не бихме правили там повече пазар. Мисля, че ул. Младежка заслужава един хубав ремонт, посочи градоначалникът.

По думите му в черновата на генералния план за организация на движението проектът около ул. Младежка е разработен като зона за споделено пространство.

Това означава, че той ще е на едно ниво с пешеходните пространства, ще има възможност за преминаване на автомобили, но не и за паркиране. Улицата няма да бъде отворена, поясни Тотев.

Според него отварянето й само би увеличило трафика в нея.

Смятаме, че там е по-добре да бъде по-спокоен живота, допълни кметът.

Друго подобно споделено пространство в генералния план е между сградата на Пето РУ и бул. Освобождение в Тракия. Там ще преминават само автобуси на градския транспорт и ще се забрани преминаването на автомобили.

Бул. Марица-север става еднопосочен в частта от кмеството на община Марица до магазин Лекси на моста на бул. Васил Априлов в посока изток-запад.

Цялата философия на генералния план за движението, който ще приемем е по-малко автомобили и паркоместа в центъра, буферни паркинги, засилване на ролята на градския и алтернативния транспорт. Ние искаме да направим град за хората, а не за автомобилите, подчерта градоначалникът.

Заложен е още по-широк ринг с бул. Северен, Модър-Царевец, което ще разтовари трафика. Изчисленията са, че около 10% от трафика на Пловдив е транзитен. Това е сериозна цифра, особено в пиковите часове и минава основно през Тунела, коментира Тотев.

Той добави, че предстои проектът да се съгласува с КАТ.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм