Елхата на Пловдив е висока 13 м и с над 4000 зелени клонки

Автор:
Четвъртък, 29 Ноември 2018 09:58
Елхата на Пловдив е висока 13 м и с над 4000 зелени клонки

Фолийната елха пред община Пловдив, светлините на която ще бъдат запалени на 30 ноември, петък в 17.30 часа е висока 13 метра. Тя ще има над 4 хиляди зелени клончета и ще изглежда наистина внушително. Изработена е от единствения на Балканите производител на елхи, който се намира в гр. Раковски.

Пловдивската елха е около 1 тон тежка; заедно с украсата - 1.5 тона.

Доставена е от Раковски до Пловдив в 40 кашона. Всяко едно от 4-те хиляди клончета първо много внимателно се изважда от кашона, игличките се разперват, разклоненията се „бухват“. После клончетата се подават по „жива верига“ до върха. Елхата се издига на пръстени, като всеки пръстен е висок над 70 см.

Успоредно с монтажа върви и украсяването. Декорацията е от хармонично разположени малки, средни и големи звезди, съчетани с червени и сребърни топки. Около елхата ще има жилков гирлянд, който вечер и през нощта ще свети в студена светлина. Студена светлина ще има и в долната част на елхата, на около метър от основата й. Останалата част от елхата ще свети вечер и през нощта в топъл нюанс. За върха се предвижда мигаща блиц светлина.

Единадесет души от фабриката в гр. Раковски са ангажирани с издигането и украсяването на елхата. Монтажът започна във вторник и ще приключи днес следобяд.

Светлините на Коледното дърво ще бъдат запалени от Кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, който ще отправи и поздрав към пловдивчани и гости на града. На сцената ще се изявят Детска вокална формация „Омайниче“ с ръководител Таня Орманова, гайдари от Гайдарски състав „Родопчани“ към Народно читалище „Гого Мавров – 1930“ Пловдив, с ръководител Веселин Козарев и Фолклорен танцов ансамбъл „Седенчица“ с ръководител Рени Вълчева и хореограф Нели Карабахчиева.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм