Юбилейно 10-то издание на Дефиле на младото вино

Автор:
Четвъртък, 15 Ноември 2018 12:40
Юбилейно 10-то издание на Дефиле на младото вино

Туристи от цяла България, Англия, Франция, Русия и Швеция пристигат в Пловдив специално за фестивала „Дефиле на младото вино“ от 23 до 25 ноември в къщите на Стария град. По традиция в неповторимата атмосфера на архитектурния резерват водещи винопроизводители и производители на храни ще представят продукцията си, а форумът ще бъде съпътстван с интересни събития – танцови спектакли, презентации, премиери на филми, различни работилници и изложби.

През 2018г се отчитат рекорден брой участници – 46 производителя. Тази година ще имаме възможност да опитаме вината на 36 винарски изби, от които 6 за първи път участват в дефилето. Рекорден е и броят на съпътстващите храни – 10 производителя ще ни ободряват с храна и напитки, различни от винения еликсир. През 2018г. по повод 10-годишния юбилей на фестивала, събитието ще протече с кауза в подкрепа на образованието и по-специално на студенти, обучаващи се в направления на производствените процеси в хранително-вкусовата промишленост и туризма. 5% от приходите на фестивала ще бъдат инвестирани в поощряването на някои от най-изявените студенти от специалностите винопроизводство, кетъринг и туризъм от Университета по хранителни технологии – Пловдив. Всяка година студентите участват във фестивала като доброволци.

„Дни на младото вино“ ще съпътстват фестивала през цялата последна седмица на ноември с различни културни прояви в градска среда, повечето от които с вход свободен за посетителите. Тази година в нея са включени образователни филми, рисуване с вино, урок по дегустация, музикално-танцова програма.

Това разказаха инж.Александър Държиков- заместник-кмет „Култура и туризъм“ на община Пловдив, инж. Любозар Фратев – Председател на УС на Съвет по туризъм Пловдив, Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“ и проф. Йорданка Алексиева – заместник-ректор на УХТ Пловдив по време на проведената днес пресконференция в ДК „Борис Христов“.

В петък по традиция в 13 часа започва Дионисиевото шествие от площада пред Общината. След кратка програма танцьорите и музикантите от ансамбъл „Тракия“ ще ни поведат към Стария град, където ще се състои откриването на фестивала от официалните лица и музикално-танцовата програма на ансамбъла. След това ще се снимаме със забавните табелки, които организаторите са подготвили специално за любителите на виното. В събота и неделя ще правим йога упражнения с Фам и вино в ръка, ще се докоснем до сладкарското изкуство със сладкарница „Молле“ и ще си направим бургер по наш вкус с Мавруда BBQ.

Дегустациите в трите дни ще са в: петък, 23 ноември – 14-18ч., събота, 24 ноември – 11-18ч., неделя, 25 ноември – 11-17ч.
Посетителите ще могат да закупят жетони за дегустация на входа на всяка къща от фестивалните локации. Един жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, ще се предлагат на покупна цена заедно с жетони: 4 жетона- 2 лв., 12 жетона - 6 лв., чаша с 8 жетона - 8 лв.

В събота на официалната вечеря -„Вечер на майсторите на виното” ще се обявяват наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента, определен от дегустационната комисия в състав от 7 човека, който се провежда в Университет по хранителни технологии от представители на академичната професионална общност, технолози-енолози и сомелиери. Оценката на потребителите е в отделна класация, като за целта желаещите, попълвайки анкетни карти, дават своя глас за най-добрите вина, а някои от тях след изтеглянето на томбола получават награди - бутилки селектирано младо вино, брандирани тирбушони и др. Тази година ще бъдат връчени и плакети за почетен участник на винопроизводителите, подкрепили фестивала от първите му издания до предстоящото 10-то издание.

„Дефиле на младото вино” се организира от Съвет по туризъм - Пловдив и Община Пловдив, в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив”, Университета по хранителни технологии – Пловдив, Сол Комюникейшънс ЕООД, Фондация „Пловдив 2019“, професионалните гимназии, висшите учебни заведения и всички участници във винения бизнес. Събитието е в подкрепа на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
Повече информация на www.wineshowplovdiv.events

Ето и програмата:

  • ПОНЕДЕЛНИК, 19 НОЕМВРИ

ТРАКИЙСКИ ОБРЕДЕН РИТУАЛ

Специален филм представящ възстановка на тракийски обреден ритуал, автор Владислав Севов. На финала ще дегустираме селектирани вина от участниците в „Дефиле на младото вино“ 2018.

19ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР МУЗЕЙ ТРАКАРТ, подлез „Археологически“, вход свободен 

  • ВТОРНИК, 20 НОЕМВРИ

РИСУВАНЕ С ВИНО под музикалния съпровод на група „Le’Push“, студенти от АМТИИ

В събитието могат да се включат и малки и големи и ще е съпроводено с дегустации на селектирани вина от участниците в „Дефиле на младото вино“ 2018.

19ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР МУЗЕЙ ТРАКАРТ, подлез „Археологически“, вход свободен 

  • СРЯДА, 21 НОЕМВРИ

УРОК ПО ДЕГУСТАЦИЯ с Илиян Петракиев – най-добър сомелиер за 2016г.

Начални стъпки в дегустационния процес

19ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР МУЗЕЙ ТРАКАРТ, подлез „Археологически“, вход свободен 

  • ЧЕТВЪРТЪК, 22 НОЕМВРИ

СКИС „НЕМЕЗИДА“, с участието на младата джаз певица Мирослава Пейчева, студент от АМТИИ

Музикално-танцов спектакъл

18ч. РИМСКИ СТАДИОН, вход свободен 

  • ПЕТЪК, 23 НОЕМВРИ

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ с участие на АНСАМБЪЛ „ТРАКИЯ“

14 ч. СТАРИЯ ГРАД – ул. Съборна 2-4 /при лоши климатични условия на Римски стадион/

предхождано от ДИОНИСИЕВО ШЕСТВИЕ от площада пред Общината от 13 ч. с участието на Ансамбъл „ТРАКИЯ”, в ролята на бог Дионис - Виктор Бойчев 

16ч. – 17ч. – ФОТО КЪТ

Да си направим забавни снимки за спомен от юбилейното издание на дефилето

ПЛОЩАДА над ХИСАР КАПИЯ, пред Туристически инфо-център 

  • СЪБОТА, 24 НОЕМВРИ

13ч. – 15ч. РАБОТИЛНИЦА "НАРИСУВАЙ ПЛОВДИВ"

КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР БЯЛАТА КЪЩА, ул. Пълдин 12, вход 10лв. 

14ч. ЙОГА С ВИНО с ФАМ

ПЛОЩАДА над ХИСАР КАПИЯ, вход свободен 

16ч. ДЕСЕРТНИ ШОТОВЕ

Демонстрация на СЛАДКАРНИЦА МОЛЛЕ

ИКОННА СБИРКА (двор), ул. Съборна 22, вход свободен 

  • СЪБОТА, 24 НОЕМВРИ

21 ч. ВЕЧЕР НА МАЙСТОРИТЕ НА ВИНОТО -2018

Гала вечеря и награждаване на най-добрите млади вина

РЕСТОРАНТ „ЛАЙПЦИГ“, бул. Руски 70, куверт 48 лв. 

  • НЕДЕЛЯ, 25 НОЕМВРИ

12 ч. ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ ПРОДУКТИ, ПОДХОДЯЩИ ЗА КОМБИНАЦИЯ С ВИНО

КЪЩА БИРДАС (двор), ул. Съборна, вход свободен 

14ч. НАПРАВИ СИ БУРГЕР

Най-гладните ще имат възможност да си направят сами бургер с продукти по избор на щанда на МАВРУДА BBQ HOTSPOT

БАЛАБАНОВА КЪЩА, двор, ул. Константин Стоилов 57, вход 7лв. 

  • ПЕТЪК, СЪБОТА И НЕДЕЛЯ - 23, 24 И 25 НОЕМВРИ

ДЕГУСТАЦИИ НА МЛАДО ВИНО НА ПОВЕЧЕ ОТ 30 БЪЛГАРСКИ ВИНОПРОИЗВОДИТЕЛИ 

ПЕТЪК, 23 НОЕМВРИ – 14-18 Ч.

СЪБОТА, 24 НОЕМВРИ – 11-18 Ч.

НЕДЕЛЯ, 25 НОЕМВРИ – 11ч.-17ч.

СТАРИЯ ГРАД НА ПЛОВДИВ 

*Танцово - музикална програма през трите дни с участието на Ансамбъл „ТРАКИЯ” 

*ИЗЛОЖБА "ПЪТ НА МЛАДИТЕ" през трите дни

КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР БЯЛАТА КЪЩА, ул. Пълдин 12, вход свободен

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм