Божана замрази приза Иван Николов

Автор:
Четвъртък, 22 Септември 2016 10:03
Божана замрази приза Иван Николов

Поетесата и издател Божана Апостолова слага във фризера за една година минимум приза за най-добра поетическа книга Иван Николов, който издателството й връчва вече повече от десетилетие.

Призът е придружен с парична премия от 10 бона - най-голямата у нас.

Повод стана последният скандал в нета, развихрен от писателя Милен Русков и поета Владимир Сабоурин и насочен главно срещу Георги Господинов и книжният център Перото в НДК, който се основа, след като Мирослав Боршош бе назвачен за директор на двореца за култура.

Ето какво написа Апостолова на стената си във фейсбук:

Не престават грозни определения, срамни, кални обиди, насочени към литературата и големите ни съвременни писатели и поети. Всеки съдник е прав, всички останали са някакви си там гниди.

То не бяха свади във връзка с „Литературен вестник", то не бяха коментари за награди... За жалост, това е безумната онлайн среда, в която живеем. В главата ми бъкат: „Кой е този Петър Чухов, че му дават Славейковата награда? Да я върне!", „Защо дадохте наградата на Иван Теофилов? Ани Илков е по-добър", „Кой си ти бе, Светльо Желев, ти ли си „Перото"?", „Георги Господинов трябваше да откаже наградата – Надя Радулова е по-добра от него...", „Господиновчето спечелило награда от чичковите червенотиквеничковчета...", „Стига сте делили наградата „Иван Николов" – дайте я на еди-кой си, този не е добър"... и т.н., и т.н., и т.н.

За жалост, в повечето случаи на тези кални реки изворът често е талантлив писател с доказано име.

Горкият български читател! С какви ръце (не ги ли окаляхме достатъчно?) ще вземе книга, написана от български писател?
Мисля си, че дори само частица от споменатото дотук е достатъчна ДА ОБЯВЯ тази година за НУЛЕВА за НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА ЗА ПОЕЗИЯ „ИВАН НИКОЛОВ".

Дай Боже (моля се за това) догодина литературната среда да позволи на Издателство „Жанет 45" да продължи да дава тази уникална награда за поезия. Дано Бог е с нас! Дано по-скоро проумеем, че писането не е състезание, а е възможност, талант и нещо, дадено от горе.

Междувременно и Александър Кьосев се включи във фейсспора, като предрече завадаща се дълга нощ на левите ножове.

Ето неговият статус от 20 септември:

На симпатичната стъклена менажерия, наречена "българска литература" и спретнаха мини-кристална нощ. Включиха се и важни клечки, изпочупиха две три витрини и репутации, вдигнаха трудно разбираема врява.

Но има неща, които не бива да се подминават. Има разлика между това, да заявиш, категорично, че "Възвишение" е по-добър роман от "Физика на тъгата" (впрочем и аз мисля така) и това да кажеш публично, че еди кой си е "естетически планктон". Огромна разлика, Даже няма да я обяснявам. Да оставим литературните неразбории, от които се интересуват малцина - с тази "метафора" големият български писател Милен Русков допринася за ускореното фашизиране на самия български публичен език - под претекст, че брани литературния вкус. Присъединява се към похода на литературните редосеялки, шопите с литературни сопи, поетстващи неграмотници и възвишени цвеклопроизводители.

Скоро на някой от тях ще му хрумне да организира и "нощ на дългите литературни ножове". Само почакайте. Този път ще коли "левицата". А на останалите живи ще сложи звезди на реверите "соросоид", "life style" писач, "академичен тунеядец".

МОЖЕМ ДА ЗАКЛЮЧИМ СПОКОЙНО: НЕЗАВИСИМОСТТА В ЛИТЕРАТУРАТА СЕ ОТЛАГА.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

  • Краю Петровски

    Добре прави Божана. Свикнаха медийните любимци за всеки ред да получават приз. Това е нереално Това е конюнктура. Браво, Божана! Разбий статуквото и ги накарай да се освестят. Текстът е важен. Текстът! Другото е фръц-тръч-чачача! :)

  • Борислав Ждребев

    Госпожата обаче изпрати злобно и отвратително некоректно изключително неприятна рецензия от анонимен рецензент за ръкописа на Тоня Трайкова, койти й бе предложен. Така не би постъпил никой издател, за каква етика говори Апостолова? Самата тя стъпква като слон в стъкларски магазин нечие авторско доверие, а се държи като божанов съдник, лицемерно е някак.

  • Борислав Ждребев

    Изглежда со ственикът на стъкларския магазин администрира тук.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм