Борисов: Кунева е показала грижа за учителите

Автор:
Вторник, 21 Юни 2016 11:13
Борисов: Кунева е показала грижа за учителите

След като вчера премиерът Бойко Борисов в прав текст обяви, че министъра на образованието Меглена Кунева изобщо не е говорила с него за вдигане на учителските заплати от 2017-та с 10 на сто, а по-късно и Министерството на финансите потвърди, че подобни разговори не са провеждани, днес обясненията продължават.

Ето какво каза Борисов пред журналисти в село Димово:

Винаги съм бил против да се противопоставят съсловия, защото всички в своята сфера са изключително важни за обществото. От събраните допълнително средства от контрабанда в края на миналата година дадохме 20 млн. лв. допълнително за учителите. 

Той допълни, че за да се говори по тази тема трябва да дойде краят на годината и да се видят всички баланси.

„Винаги с министъра на финансите сме искали да се дава повече за образование, здравеопазване", допълни министър-председателят.

По думите му, анонсираното от министъра на образованието увеличение на учителските заплати може да бъде прието като добро пожелание.

„Приемам, че казаното от г-жа Кунева пред толкова хора е искала да покаже, че има грижа за тях. И то действително има", заяви премиерът като посочи отпуснатите допълнително осигурени средства през миналата година в отделни сектори.

Министър-председателят увери, че ще бъдат положени всички усилия и ще се търсят варианти, но сега не е моментът да се коментира.

„Ако всеки министър излезе и каже: „Аз искам за отбрана", другият да каже – за полицаите или пожарникарите, третият – за учителите, четвъртият – за здравеопазване, цялата система ще се разбърка. Кой не иска да даде повече за учителите? Аз искам двойно да им дам. Искам и на докторите, и на полиците да дам", каза още премиерът Борисов.

Той посочи, че ще се търсят варианти, възможности за съкращаване на разходи, но подчерта също, че заради новите оперативни програми се налага да има буфери в бюджета за авансови плащания на жизнено важни за регионите проекти.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм