Земеделци почетоха жертвите в Белене

Автор:
Неделя, 29 Май 2016 11:59
Земеделци почетоха жертвите в Белене

„Остров Персин е територия на паметта и на свободния човешки дух, проправил пътя на свободата! Това място е свързано със съдбите на много страдалци, които никога няма да бъдат забравени. Споменът за тях ни задължава да извадим на светло истината за репресиите, за гоненията, за потъпкването на човешкия дух и достойнство – все позорни факти от времето на червения режим!"

Това заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева на възпоменателна церемония на остров Персин, където преди 67 години комунистическата власт създава най-големия концлагер в България за политически противници.
Заедно със зам.-председателя на Обединени земеделци инж. Емил Йончев и членове на партията тя участва в 27-то поклонение пред паметта на жертвите на тоталитарните режими.

Петя Ставрева отново призова „черните страници на комунистическите репресии да бъдат прочетени докрай от обществото, защото мракът ражда задкулисие и тайни и явни зависимости".
От Обединени земеделци продължаваме да настояваме темата за комунистическите лагери, като част от репресивната машина на БКП, да бъде в учебниците по история.
Тази истина е необходима на младите поколения българи и на цялото ни обществото, за да не позволяваме нови посегателства срещу свободата и демократичния път на развитие на България, каза в словото си тя.

Аз днес съм тук, за да се поклоня и пред паметта и на моя дядо - земеделецът Иван Янакиев, както и пред хилядите последователи на земеделските апостоли Александър Стамболийски, Никола Петков, д-р Г. М. Димитров, каза още Ставрева.

Поклонението ни тук е като Песен на свободата, за която огромна заслуга имат и мъчениците от Белене. Тяхното силно присъствие усещаме днес.
Парк-мемориалът на жертвите на тоталитарната система е необходим на България, защото всички ние и най-вече младите хора трябва да познават истинското лице на лагерите на смъртта и да помнят саможертвата на тези мъченици!

Концлагерът на остров Персин е белязал съдбите на хиляди българи. Наш дълг и отговорност е да пазим жив спомена за тях и да изпълним техния завет за свободна, независима и демократична България, завърши словото си председателят на Обединени земеделци.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм