Валя Радинска представя книгата си за Коко

Автор:
Четвъртък, 19 Януари 2012 11:17
Валя Радинска представя книгата си за Коко

На 25 януари 2012 г. поетесата Валентина Радинска гостува в Пловдив – МОЛ Галерия Пловдив, книжарница Форум, от 18:00 ч. за промоция на книгата си Ние с Коко. Крикор Азарян отблизо, съобщават от издателство Ентусиаст.

Книгата ще представят Пепа Славчева, Недялко Славов и Владимир Янев.

На 14 декември 2011 г. се навършиха две години от смъртта на проф. Крикор Азарян.

Именно на тази дата излязоха от печат първите бройки от книгата Ние с Коко. Крикор Азарян отблизо.

Тя е посветена на великия български режисьор, написана от съпругата на покойния театрал – поетесата Валентина Радинска.

Книгата разказва за последните години на Крикор Азарян, за борбата му с коварната болест, както и за покойния им син Степан.

В снимки, текстове и стихове Валентина Радинска разкрива непозната страна на Крикор Азарян, останала скрита за публиката.

Освен лична изповед и вечен архив от спомени, книгата Ние с Коко. Крикор Азарян отблизо е преди всичко документален роман, който съдържа много семейни снимки от личния архив на Азарян, негови фототипни записки, лична и обществена кореспонденция с приятели, институции и с медии, текстове, свалени от аудиозаписи, правени по време на последния му продължителен престой в болницата.

Това е своеобразен дневник на твореца и личността Крикор  Азарян, воден в любимата му тетрадка.

Книгата до такава степен описва в детайли най-съкровените преживявания на Валя и Коко от последните пет годни от неговия земен път, че читателят съзнателно става част от едно пътуване към смъртта, която въпреки жаждата за живот се оказва неизбежна.

Този разказ всъщност е едно дълго пътуване през любовта и през различните пейзажи на съдбата – понякога прекрасни, понякога – грозни, понякога – дори жестоки. Но само любовта ни помогна да минем през всичко и да го понесем с достойнство, с тези думи започва своята книга Валентина Радинска.

Пише в повече от година и признава, че за това време често е изпитвала съмнения дали книгата трябва да бъде реализирана, но желанието да бъде още малко с любимия човек, макар и под друга форма, надделява.

Тя пише бавно и с продължителни прекъсвания, с много колебания, но с неизменната подкрепа на близки приятели.

Беше ми много трудно да преживявам всичко отново.

В същото време имах огромна потребност да напиша тази книга.

Никога преди това не съм мислила дали да я напиша или не, но когато Коко си отиде, осъзнах, че това е нещо, което няма как да не направя.

Исках да покажа друга част от неговия образ извън светлината на прожектора, да разкажа какъв беше той в ежедневието си, колко скромен, колко аскетичен, колко толерантен човек беше.

Исках да покажа Коко Азарян, който малко хора познават, споделя Валентина Радинска.

Въпреки раздялата с любимия и тежките моменти, съпроводили живота ѝ, тя остава щастлива:

Чувствам се една много щастлива жена.

Бях обичана и обичах 30 години един изключителен човек, който беше и моят най-добър приятел, и моята по-добра половина, и от когото се възхищавах от първия ден на познанството ни до деня, в който смъртта ни раздели.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм