Окончателно: Лихварят Менду остава в ареста

Автор:
Петък, 23 Октомври 2020 08:28
Окончателно: Лихварят Менду остава в ареста

Пловдивският апелативен съд остави в ареста Стефан Асенов - Менду и жена му, обвинени в пране на пари.

Според магистратите няма нови обстоятелства по делото, които да налагат преразглеждане на взетата от Окръжен съд – Пловдив мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Срещу Стефан Асенов от Аджисан махала са повдигнати четири обвинения, които са за лихварство, пране на пари, данъчни престъпления и предоставяне на помещения за разврат.

Деянията са извършени през периода от май 2010 година до май 2020 година, като става дума за раздаване на заеми срещу лихва в размер на 800 000 лева, както и за избягване установяването на данъчни задължения в размер на 50 000 лева.

Срещу жената, с която живее на семейни начала, e повдигнато обвинение за пране на пари за близо един милион лева.

Апелативният съд прецени, че за петте месеца, които са изтекли от първоначалното „задържане под стража“, съобразно доказателствата по делото, продължава да е налице обосновано подозрение, че  Менду е съпричастен към повдигнатите му обвинения. В хода на разследването обоснованото предположение е укрепнало и се е надградило.

Не е отпаднала и опасността от извършване на престъпления при по-лека мярка за неотклонение, смята съдът.

Определението е окончателно.

Делото се разгледа дистанционно чрез видеоконферентна връзка между ареста, където беше обвиняемият и зала №2 в съда, където заседаваха съдебният състав, прокурорът и защитниците на обвиняемия.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм