Бизнесдама укрила 470 бона ДДС

Автор:
Петък, 16 Октомври 2020 08:34
Бизнесдама укрила 470 бона ДДС

Халина Малецка - Пейчева, съпруга на бившия зам.-министър на земеделието по време на т.нар. Тройна коалиция (НДСВ, БСП, ДПС) Димитър Пейчев, застава пред Окръжен съд Пловдив днес по обвинение в данъчни измами в особено големи размери.

Чехкинята, която развива крупен строителен бизнес, а в момента вдига цял комплекс в пловдивския квартал Прослав, е обвинена в това, че през периода май 2007 г. – 14 септември 2007 г. при условията на продължавано престъпление – за три данъчни периода /май, юли и август 2007 г./ като управител на Тракия- РМ ЕООД, избегнала установяването и плащането на ДДС в особено големи размери – 469 275 лв.

Според прокуратурата, бизнесдамата е потвърдила неистина в подадени по електронен път декларации, които са подписани с квалифициран електронен подпис от упълномощеното лице К. Г., служител на ЕТ Татяна Василева.

Главният счетоводител на Тракия - РМ ЕООД имал несъзнавано участие в престъплението, според обвинителния акт.

Любопитното е, че Тракия - Редки метали, в Димитър Пейчев е съдружник с жена, преди да стане зам.-министър в Тройната коалиция, години наред печели конкурсите на община Пловдив за почистване на коритото на река Марица от храсти. Последния такъв договор бе подписан от тогавашния кмет Славчо Атанасов.

Впоследствие Тракия - РМ заведе дело срещу община Пловдив и държавата, в което претендираше за изплащане на още 458 000 лева отгоре върху цената на контракта.

Причините - разходи за допълнителни дейности, каквото и да значи това.

На първа инстанция през май 2014 г. Окръжният съд е уважил искането на Тракия - РМ и делото се печели от съпругата на ексминистъра.

На 19 декември същата година обаче Пловдивският апелативен съд посече щенията на Тракия - РМ, като отхвърли всички претенции на фирмата и я осъди да заплати на общината 36 112 лева разноски по делото.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм