Прокуратурата пое шефка в БСП за фалшив документ

Автор:
Понеделник, 28 Септември 2020 10:07
Прокуратурата пое шефка в БСП за фалшив документ

Районна прокуратура – Пловдив се самосезира по журналистическо разследване на Нова телевизия и информационния сайт „Glas.bg“ на тема „Как се взема степен „магистър“ без „бакалавър“?“, публикувано на 27 септември 2020 г.

По случая е образувана преписка в Района прокуратура – Пловдив и е назначена предварителна проверка, която ще се извършва от отдел „Икономическа полиция“ на ОД на МВР – Пловдив, за установяване на евентуално извършено документно престъпление.

По преписката ще бъдат проверени изнесените данни в публикацията за съставен неистински официален документ – служебна бележка за завършена бакалавърска образователна степен.

Казусът е касае дъщерята на депутата от БСП доц. Георги Йорданов - Десислава Йорданова, която е водач на партийната структура в район Западен и работи на щат в община Родопи, чийто кмет е от БСП.

Ето какво твърдят в разследването си от Нова телевизия:

Диплома за завършено висше образование със степен „магистър“ от Медицинския университет в Пловдив има Десислава Йорданова. От документа се вижда, че през 2010 г. почти с отличие тя е завършила специалността „Обществено здраве и здравен мениджмънт”. Формата на обучение е задочна.

Документът е с печата на тогавашните декан и ректор на университета и в никакъв случай не буди съмнение за достоверността му. Влизането за обучение по тази магистърска степен задължава кандидата да представи диплома за завършено поне бакалавърско образование. Нещо повече трябва да си приложил тази диплома към набора от документи за кандидатстване за по-висша форма на обучение.

През 2009 г. Йорданова кандидатства в Медицинския университет с молба, в която освен квитанция за платена такса прилага и копие на диплома за завършено висше образование икономика в ПУ „Паисий Хилендарски“. Само че, от Медицинския университет не откриват такова копие на диплома.

Открихме служебна бележка, предоставена от другия университет, в която се декларира от името на университета, че лицето е завършило такова образование „бакалавър”, в съответна специалност на един от факултетите на този университет, обясни настоящият ректор на Медицинския университет професор д-р Марияна Мурджева.

В служебната бележка е посочено, че Десислава Йорданова има завършено висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски“ във Факултет „Икономика“- специалност „Маркетинг и мениджмънт”. Откриваме няколко правописни грешки. Освен това от печата на документа не става ясно кой го издава. По-късно разбираме, че това е така, защото е неистински. Става ясно, че Йорданова не е завършила във Факултета по „Икономика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, защото такъв не съществува там. Няма и такава специалност „Маркетинг и мениджмънт“, категорични са от ръководството на университета. В отговора на ректора на ПУ „Паисий Хилендарски” професор д-р Румен Младенов се казва:

„Фактологично – в „Служебната бележка“ е цитиран и факултет „Икономически”, а в ПУ „ Паисий Хилендарски“ от разкриването му досега има „Факултет по икономически и социални науки”, както нямаме цитираната бакалавърска специалност „Маркетинг и мениджмънт“, а само „Маркетинг”.”

Иначе Десислава Йорданова твърди пред екипа на NOVA, че е завършила „Стопанско управление“ в „Стопански факултет“ към ПУ.

Става ясно още, че от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ не е издавана служебна бележка на Десислава Георгиева Йорданова, защото университетът няма практика да издава подобни бележки. Там се издава само „Уверение“ върху бланка на Университета.

„На дипломирани студенти може да бъде издадено „Уверение“ върху бланка на Университета, съдържащо реквизити, определени в „Наредбата за държавни изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища“ (чл.15).“, обясняват подробно от ръководството на университета.

„Изключително неприятно изненадана съм от този факт, че преди повече от 10 години от магистърските ни програми е влязъл да се обучава студент, който е декларирал, че е завършил преди това обучение в степента „бакалавър”. Наистина аз не съм била член на ръководството тогава, преди толкова много години, ректор съм едва от 10 месеца, в управлението на университета участвам от 2011г. година като заместник-ректор…Мога да ви уверя, че за тези близо 9 години сме се стремили въобще да нямаме такива гафове. Това, което следва да направим, е в университета да назнача комисия, която да направи подробна проверка на документацията и въз основа на тази проверка да се вземе решение оттук нататък какво да се направи с тази студентка, която е завършила съответната магистърска степен.“, казва още професор д-р Мариана Мурджева.

В същото време Десислава Йорданова твърди, че има диплома за завършен бакалавър и обещава да ни я покаже.

Коя е Десислава Йорданова? Председател на Районния съвет на БСП - район „Западен” в Пловдив. На сайта на партията във визитката й е посочено, че е завършила висше образование степен „бакалавър“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ специалност –„Стопанско управление.“

В продължение на няколко дни Йорданова обещава да се срещнем, но всички срещи отпадат по различни причини. Започва кореспонденция, в която подробно ни обяснява, че е в болница. Изследват я за COVID-19. Твърди, че е на системи, а в същото време в социалните мрежи пуска снимки от партийни мероприятия. В продължение на няколко дни тя обещава да ни изпрати снимки на дипломата си от ПУ „Паисий Хилендарски”.

Докато чакаме да се срещнем с Йорданова, разбираме, че дипломата й в Медицинския съвет е анулирана с решение на Академичния съвет на университета.

В момента Десислава Йорданова работи в община Родопи в отдел „Образование” като главен експерт „Здравеопазване и социални дейности”. За заемането на поста й помогнала невалидната вече диплома от Медицинския университет.

„Назначена е в началото на месец юни. Има представени за завършено висше образование, специалност „магистър” в Медицинския университет, специалността е „Здравен мениджмънт”. Аз съм изключително изненадан от това, от Вас го разбирам, че дипломата е анулирана. Нямах представа. Когато е кандидатствала, е била с нормална диплома за завършено висше образование”, обясни кметът на община Родопи Павел Михайлов. Той допълни, че след като направи официална справка дали дипломата на Десислава Йорданова е анулирана, ще вземе адекватни мерки.

Справката получихме и ние. Как обаче се е стигнало дотук - студент без бакалавърска степен да стане „магистър”?. Бившето ръководство на Медицинския университет към момента няма отговор на този въпрос, но ние все още се надяваме да получим такъв от Десислава Йорданова. Следва продължение!

Според Десислава Йорданова, първоначално тя била студент в Международния славянски институт.

Вузът набрал студенти, но после не е получил акрредитация, казва тя пред в. Марица.

Според споразумение записаните в него трябвало да бъдат пренасочени към Аграрния университет и филиала на ПУ в Кърджали.

Именно от кърджалийския филиал била и дипломата на Десислава Йорданова.

Филиалът в Кърджали на ПУ обаче не издава дипломи. Това е правомощие само на централата в Пловдив.

Казусът е в ръцете на разследващите.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (37)

Покажи предишните коментари
 • Възмутен

  Какво ще го увърта въпросната червена калинка? Да даде пресконференция, щом е и председател на районна организация на БСП в Пловдив и да покаже и дипломи и служебни бележки и цялото си "университетско" досие! От какво се крие?

 • Ясен

  отговори на: Възмутен

  Какво да покаже като няма! Всичко лъсна! Срамна история!

 • Дора

  Баща и е за еване. Като си знае чедото, защо го набута в политиката. Толкова ли не можеше да я устрои някъде на тихо и скатано място, без да дразни хората с тази семейственост.

 • Грозно

  Това момиче цял живот е лъгала и взимала заплати.

 • Родопчанин

  отговори на: Грозно

  Да си върне парите дето ги е взела от община Родопи! Това са и от мойте пари! Кметеее постарай се нищо че сте едно котило! упичай си акъла че ще играе гьостерицата!

 • читател

  На кой идиот може да му мине през акъла да се запише в руския Международен славянски институт? Свършиха ли бг университетите, та в руски партизанките взеха да се записват. И после филиала на ПУ в Кърджали. А стига... Такава червена идиотия наистина не е за вярване.

 • Славка

  Ами какво да прави като е тъпо момичето?

 • *

  Хайде стига сте мрънкали плазмодии жалки! Сигурно 80% от Бойко Борисововите номенклатурчици не са калинки като нея, без диполми или с купени такива! Ама вие сте се захванали с тази невзрачна твар! То затова цялата държава е на този хал!

 • Поповски

  Интересно е, колко нагло лъже всеки път. Ако има диплома, ще я покаже. Даже не й пука и просто се подиграва с обществеността. Така е, нали си има комунист баща. И Бсп реве за върховенство на закона. Какъв смях!

 • Вили

  отговори на: Поповски

  ооооо а тя колко е устатааа....

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм