Протестират "невинен" за бутналите тютюнев склад

Автор:
Вторник, 07 Юли 2020 09:26
Протестират "невинен" за бутналите тютюнев склад

Хаос с документация за културни паметници в НИНКН освободи от отговорност двама бизнесмени

Оправданите по всички повдигнати обвинения Георги Бранеков /37/ и сръбският гражданин Александър Николич /46/ за събарянето на тютюневия склад, собственост на фирма Одрин 8 ЕООД застават пред Апелативен съд Пловдив днес, където прокуратурата протестира постановената от Окръжен съд за двамата присъда "невинен".

Любопитното е, че оправдателната присъда бе произнесена от съдия Розалия Шейтанова, която миналата седмица стана Председател на Окръжен съд Пловдив с 10 от 11 възможни гласа във Висшия съдебен съвет.

Мотивите на съдия Шейтанова бяха, че въпросната сграда - бивш тютюнев склад, не фигурира в списъците на НИНКН като защитен културен обект.

В пледоариите пред Окръжен съд обвинението настоя за условни присъди, а защитата поиска да бъдат оневинени.

По време на процеса стана ясно, че два протокола с коренно различно съдържание са били подписали в един ден едни и същи от експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/.

И двете експертизи за статута на тютюневия склад на ул. Одрин 8 са издадени от НИНКН на 5 октомври 2014 г.

Според първата обектът е паметник на културата, а според втората - не е. Според експертизата има поправки в първия документ, които не отговарят на първоначално издадения.

Адвокат на двамата бизнесмени пред Окръжен съд бе Розалина Апостолова.

Те са обвинени в документно престъпление и противозаконна дейност в защитена територия.

За едното престъпление наказанието е до 5, а другото до 3 години.

Обвинението твърди, че двамата подсъдими са знаели, че разрешението е фалшиво и как е било направено ментето.

Прокуратурата счита, че сърбинът Александър Николич е взел документа от Министерството на културата и го е отнесъл до общината.

Бранеков е подсъдим за това, че в периода 20 декември 2013 г. до 9 февруари 2016 г., като представител, и от 15 юли 2015 г. като управител на фирма Одрин 8 ЕООД, при условията на продължавано престъпление, в съучастие, като извършител с Александър Николич - подбудител, е организирал разрушаването на сградата в защитена територия за опазване на културно наследство – групов паметник на културата.

Според обвинението Бранеков е знаел, че нарушава разпоредбите на Закона за културното наследство – престъпление по чл.277а ал.6 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Георги Бранеков е предаден на съд и за това, че на 19 ноември 2010 г. в Пловдив, като упълномощен представител на фирма „Одрин 8" ЕООД, в съучастие като извършител с Александър Николич, като подбудител, съзнателно се е ползвал от преправен официален документ – Удостоверение, издадено от Министерството на културата - Национален институт за недвижимо културно наследство.

Преправката е била, че сградата на ул. „Одрин" №8 не притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство и че е „извън охранителната зона" на архитектурно-строителна недвижима ценност Тютюнев склад на ул. Одрин в Пловдив.

Собственикът на "Одрин 8" ЕООД Александър Николич /46/ г., български и сръбски гражданин, е подсъдим за това, че в периода от 27 октомври 2009 г. до 19 ноември 2010 г., като управител на фирма „Одрин 8" ЕООД, при условията на продължавано престъпление, е организирал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство групов паметник на културата.

Александър Николич е предаден на съд и за това, че в периода от 20 декември 2013 г. до 15 юли 2015 г., като управител на фирма Одрин 8 ЕООД, и от 15 юли 2015 г. до 9 февруари 2016 г., като изпълнителен директор на „Пи Джей Трейд", едноличен собственик на капитала на дружество Одрин 8 ЕООД, на 4 пъти в съучастие , като подбудител и помагач, умишлено склонил Георги Бранеков, да извърши престъпление и го подпомогнал чрез съвети и разяснения как, къде и пред кои органи да подаде документи по организиране и осъществяване на противозаконно дейност в защитена територия за опазване на културното наследство .

Александър Николич е предаден на съд и за това, че на 4 октомври 2010 г., като управител на фирма Одрин 8 ЕООД, съзнателно се е ползвал от преправен официален документ – Удостоверение, издадено от Министерството на културата - Национален институт за недвижимо културно наследство.

Преправката е била в частта на съдържанието, че сградата на ул. Одрин 8 не притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство и че е „извън охранителната зона" на архитектурно-строителна недвижима ценност „ютюнев склад на ул. Одрин в Пловдив.

Александър Николич е предаден на съди за това, че на 19 ноември 2012 г. умишлено склонил Георги Бранеков, като извършител и като пълномощник на фирма Одрин 8 ЕООД, чрез съвети и разяснения как и пред кои органи да се ползва от преправен официален документ, че сградата на ул. Одрин № 8 не притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство и че е „извън охранителната зона" на архитектурно-строителна недвижима ценност Тютюнев склад на ул. Одрин в Пловдив.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм