Прокопиев, Трайчо и Дянков - невинни за ЕVN

Автор:
Неделя, 28 Юни 2020 16:07
Прокопиев, Трайчо и Дянков - невинни за ЕVN

Шестимата обвиняеми по делото за продажбата на 33% държавен дял от EVN през 2011 г. са оправдани.

Това са бившият финансов министър Симеон Дянков, бизнесменът Иво Прокопиев, Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев от фирмата на Прокопиев - Булброкърс, и бившият министър на икономиката и настоящ кмет на столичния район Средец Трайчо Трайков.

В последната си дума, с която поиска да бъде оправдан, Трайчо Трайков нарече обвинението несъстоятелно и - обвинение за добросъвестно и законосъобразно изпълнение на едно правителствено решение.

Той попита и защо, след като дружествените дялове в ЧЕЗ и ЕнергоПро са били приватизирани по същия начин, за тях прокуратурата няма никакви обструкции.

В ранните часове на миналата неделя спецпрокуратурата поиска затвор за шестимата.

Според обвинителния акт, Иво Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции в EVN, а пък ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват Булброкърс.

Трайчо Трайков беше изправен пред съда за безстопанственост, тъй като през 2011 г. е отговарял за държавните дялове в електроразпределенителните дружества.

Двама бивши министри вършат престъпления и то от най-високата позиция на ръководител в държавата. Агенцията по приватизация е била превърната в пощенска кутия, твърди наблюдаващият прокурор Емил Петров.

От продажбата хазната е била ощетена с над 20 милиона лева, пледираха от прокуратурата.

Решението на Специализирания наказателен съд може да се обжалва в 15-дневен срок.

Ето какво написа в Туитър главният прокурор Иван Гешев по повод решението:

"Уважение към решението на съда. Респект към колегите прокурори. Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси". Това написа главният прокурор Иван Гешев в личния си профил в Twitter след решението на спецсъда по продажбата на 33% държавен дял на EVN. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот".

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм