Триото БОП-аджии рекетирало минимум от 3 г.

Автор:
Неделя, 28 Юни 2020 15:29
Триото БОП-аджии рекетирало минимум от 3 г.

Поне три години е действала групата за подкупи в ГДБОП начело с шефа на отдел Наркотици комисар Цветан Панков.

Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Специализираният наказателен съд остави в ареста Панков и шефа на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков.

Третата обвиняема - Василена Фикирлийска, бе освободена поради липса на доказателства, че е съпричастна.

Четвъртият задържан при спецакцията миналата седмица е в качеството на свидетел.

Според директора на Дирекция Вътрешна сигурност на МВР Стефан Банков сигнали, че шефът на отдел Наркотици в ГДБОП Цветан Панков и ръководителят на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков са искали подкуп, има още от 2014 година.

В резултат на престъпната дейност на разследваните антимафиоти са били провалени редица разследвания у нас и в чужбина.

Тепърва ще се изяснява колко са те, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева:

Първото направление е било получаването на подкупи от групи, които са се занимавали с наркоразпространение и наркотрафик да не бъде възпрепятствана тяхната престъпна дейност, така нареченото "осигуряване на чадър". Второто направление било получаването на подкупи с цел неутрализирането на конкуренти в незаконния наркопазар в страната. В тези случаи след получаване на подкупи от страна на началниците при ГДБОП е започвало образуването на оперативни дела и преписки срещу конкретни лица. Третото направление е предоставянето на предварителна изпредварваща информация за предстоящи действия по разследването и задържания от правоохранителните органи.

В резултат, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева, са били провалени редица наказателни производства у нас и в чужбина. Авторитетът на страната ни е бил пред срив.

Разследването срещу Панков и Ванков е започнало по сигнал на гражданин, който бил изнудван години наред.

Панков и Ванков - заедно с други двама служители, са обвинени за участие в престъпна група за искане и получаване на подкупи, действала от началото на 2017 година.

Прокуратурата посочи още, че акцията е безпрецедентна и реализацията е била изключително трудна заради уменията, натрупани от Цветан Панков и подчинения му Кирил Ванков като антимафиоти.

Те използваха така наречените „преки телефони“, както и интернет приложение в своята комуникация. Избираха място за предаване на подкупите, което може да бъде изчистено с оглед евентуалното проследяване от лица или служители на МВР, обясни Сийка Милева

Изключително нагло и арогантно, безпрецедентно поведение на бившия началник на отдела за борба с наркоразпространението, който не се спираше пред нищо, за да поиска, за да изнудва, за да манипулира, създавайки привидно неразбирателство с неговия подчинен служител - началника на сектора. Общо казано, единият създаваше проблеми на престъпния свят, другият се срещате с тях и искаше парите, каза Банков.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм