Службите за Великден - извън храмовете!

Автор:
Понеделник, 30 Март 2020 12:47
Службите за Великден - извън храмовете!

Службите по време на Великденските празници ще бъдат извън храмовете.

Такава договореност са постигнали на среща в Светия синод шефът на Оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски и вицепремиерът Томислав Дончев.

Час по-късно обаче се оказа, че има разминаване между сводките на Щаба и тези на Синода.

След разговорите в Синодалната палата от щаба увериха, че има съгласие богослуженията да се изнесат на открито, но от Светия Синод смятат, че мярката ще се приложи единствено в нощта на Възкресение Христово.

Час по-късно говорителят на Светия Синод митрополит Киприян прочете официалното становище на Българската църква, в което се казва, че храмовете остават отворени и в тях ще се извършват определените за периода на Великия Пост богослужения.

Към вярващите обаче беше отправен следния апел: Светият синод на Българската православна църква призовава вярващите християни да останат по домовете си.

А от тези, които все пак ще посещават празничните богослужения, се изисква да използват предпазни маски, както и да се спазва регламентираното разстоние от два метра.

От Светия Синод обясниха, че богослуженията на Лазаровден и Цветница, както и тези през Страстната седмица ще се извършват вътре в храмовете. Предвижда се обаче върбата на Цветница да се раздава отвън.

Богослужението на Велика Събота през нощта ще бъде на открито до обявяването на Възкресение Христово в полунощ и раздаването на Благодатния огън. След това литургията ще бъде отслужена вътре в храма.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм