2 млн. тестове поръчани, 20 млн. месечно от бюджета

Автор:
Петък, 27 Март 2020 12:24
2 млн. тестове поръчани, 20 млн. месечно от бюджета

Над 24 хиляди са поставени под карантина, повече от 200 дела се водят срещу нарушители

2 милиона тестове е поръчало българското правителство - 1 млн. през Европейската комисия и още 1 млн. - от Китай.

Това стана ясно на пресконференция на премиера Бойко Борисов, министри и началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

От ЕС за България са заделени по квота 600 хиляди теста тип писиар, които са най-сигурните, макар и бавни.

С тях могат да се изследват от 1000 до 1200 души, което прави по над 30 хиляди на месец, каза ген. Венцислав Мутафчийски.

Стойността на поръчката е 930 хиляди лева месечно.

Други 10 милиона месечно отделя бюджетът за втория тип тестове по флуоресцентния метод /антиген/. Поръчани са 400 хиляди броя.

Тестът става за 5 минути и с него могат да се тестват до 20 хиляди души дневно.

След пика на епидемията се предвижда тестване със спорните бързи тестове от трети тип, чиято цел ще е да се разбере колко са изкарали коронавируса на крак без симптоми. С тях могат да се тестват до 40 хиляди души на ден.

Предвидени са още 10 милиона месечно.

Важни са и трите вида тестове в хода на пандемията.

Първият - писиар тестът, дава достоверен резултат. Вторият позволява новозаболелите да се диагностицират бързо, както и бързо да се освобождават преболедувалите и изчистили се от вируса. Третият вид са важни след втората половина на епидемията, защото ще покажат придобит имунитет и реално броя на хората, които ще могат да се върнат на работа.

Цялата тест програма ще струва по 20 милиона месечно на държавния бюджет.

Премиерът Бойко Борисов каза, че спешно се закупуват 1 милион маски и 50 респираторни апарати. За целта са освободени пари от еврофондовете.

Той е категоричен, че България е в изключителна кондиция откъм собствено производство на защитни облекла. Австриийският канцлер Себастиян Курц го е помолил в телефонен разговор днес да му изпрати облекла, тъй като в Австрия всичко е свършило.

Ние тъчем платовете си, ако Европа има платове, които да ни прати, наши фирми биха могли да работят на ишлеме, обясни премиерът.

Той подчерта снощното решение на Европейския съвет, взето на онлайн заседание на лидерите, за твърдо противопоставяне на дезинформацията, свързана с коронавируса. Благодаря на българските медии, които са коректни, каза Бойко Борисов.

ЕК заделя 140 млн. евро за разработване на ваксина срещу COVID-19, е друго важно решение от заседанието.

Над 200 досъдебни производства се водят от прокуратурите към момента за нарушаване на карантината, каза министърът на вътрешните работи Марин Младенов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм