Валери Симеонов: Комисията по хазарта е купена

Автор:
Петък, 24 Януари 2020 09:53
Васил Божков Васил Божков

Комисията по хазарта е купена. Тя си е затваряла очите за поредица от престъпления.

Това каза пред Нова телевизия тази сутрин депутатът Валери Симеонов, автор на проект за промени в Закона за хазарта, който е входирал в парламента успоредно с проекта на финансовото министерство.

Със сега действащия закон, например, е забранено да има хазартни зали и всякакви други игри на хазарта в радиус не по-малък от 300 метра от училища и детски градини. До 32-ра гимназия, през 10 метра до него има и казино, и бинго. Това е направено нарочно, защото там има деца и младежи, каза Симеонов. Според него всичко се прави, за да се зарибяват децата с "проказата" на хазарта.

Той посочи, че е входирал проекта си за промени в Закона още в средата на 2018 година, но тогава никой не му обърнал внимание. Този вариант, който сега внасям, е доста по-обхватен и полезен за държавата, каза Симеонов. Става дума за едни стотици милиони, които отиват в частни ръце. В това няма лошо, но има укрити такси от държавата, и то с престъпното съдействие на Комисията по хазарта.

Симеонов добави, че талоните за Национална лотария, контролирана от Васил Божков, се печатали в Индия и никъде не се проверявало колко се внасят. Няма справка и за приходите, но по думите му поне 3 милиарда били оборотите от частната лотария от 2015-та насам, като през цялата 2014 година Божков не бил плащал никакви данъци от дейността.

Припомняме, че вчера Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене законопроекта на Симеонов и група народни представители за промени в Закона за хазарта. Те влязоха като извънредна точка в Бюджетната комисия. Предложението беше одобрено от 11 депутати от редиците на ГЕРБ и „Обединени патриоти”. Шестима се въздържаха, сред които депутати на БСП и ДПС. Никой не гласува „против” това лотарийните игри вече да са само държавни, реално нямаше и дебат по темата.

Работата на един политик, с моите възможности, е да прецени кога един законопроект може да мине. За мен беше добре дошла информацията по отношение на злоупотребите за невнесените над 260 млн. Чаках удобният момент да внеса тези промени, каза още Валери Симеонов.

Според него е изключено да се появи трети играч. Аз ще съм човекът, който няма да го позволи, подчерта Симеонов и отхвърли спекулациите, че всичко се правело, за да се вземел бизнеса на Васил Божков и се даде на Пеевски или който и да било друг играч.

Не се контролира и продажбата талони на лица до 18 г. Дейността е прехвърлена на дистрибутори, които не следят за възрастта. И така дори деца си купуват талони, посочи още той.

Никое управление не е съвършено. За мен обаче беше показателната твърдата позиция и ясната подкрепата на ГЕРБ и на министър-председателя за моя законопроект. Това означава, че чадър няма. Може би просто аз съм този, които е отворил похлупака на гърнето, категоричен бе Валери Симеонов.

Той коментира, че Световната здравна организация определя хазарта като болест.

Не можем да го забраним изцяло, защото това би означавало да отворим вратата за черния хазарт, каза Симеонов и допълни: Хазарт е имало винаги, дори по времето на социализма. Хазартно зависимите хора трябва да има къде да играят, но трябва и да бъдат някак контролирани.

Симеонов подчерта, че с премиера мислят еднакво по темата и отстъпление няма да има.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • читател

    Червените дебили и фесовете гласуват пак заедно в интерес на Черепа и срещу приходите в държавата. И днес тези червени дебили и фесовете искат вот на недоверие срещу ГЕРБ и патриотите... Горещо подкрепяни от Черепа, 7/8 чалгаджията Слави и розово-зелените вибратори на бай Радан. Лузъри!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм