След спечелен европроект Централен пуска безплатен нет в 3 ключови зони!

Автор:
Четвъртък, 08 Август 2019 13:18
След спечелен европроект Централен пуска безплатен нет в 3 ключови зони!

Високоскоростен безплатен безжичен интернет ще могат да ползват всички жители и гости на район “Централен от днес.

Той е финансиран по европейски проект, който ще продължи 3 години.

Екипът на кмета Георги Стаменов кандидатства по програмата към Европейската комисия WiFi4EU през пролетта на миналата година. 

Участъкът, където е прекаран нета, обхваща зоните на Дондуковата градина, площад Кочо Честименски и парка до заведението ХIХ век, до кръстовището на булевардите Шести септември и Руски.

Стойността на проекта е 30 000 лева, а от фирмата-изпълнител VIVACOM са дарили и 15 пейки, които са поставени на площад Кочо Честименски.

Кметът Георги Стаменов благодари на партньорите на телекомуникационната компания за дарението, за бързата и качествена работа и за високоскоростния интернет.

Надявам се, че в бъдеще ще реализираме все повече успешни съвместни проекти, които да са в услуга на пловдивчани, посочи той.

230 общини в България и над 10 000 в Европа са кандидатствали по програмата, която е под егидата на българския еврокомисар Мария Габриел.

В България до момента са одобрени 160 общини, а едва 30, сред които и район Централен, са реализирали проекта.

Това съобщи директорът на Корпоративни продажби във VIVACOM Никола Гечев. Българските общини са в Топ 3 на кандидатите по програмата.

Той обясни, че най-вероятно инициативата, която се е оказала сред най-успешните, ще бъде продължена и от новия състав на Еврокомисията.

По думите на Гечев, всеки потребител, който веднъж се е логнал в системата, остава запаметен в сървъра на Европейския съюз и получава достъп до безплатния интернет във всички 10 000 европейски общини.

От фирмата направиха демонстрация на бързината на влизане и високата скорост на мрежата WiFi4EU.

Кметът Георги Стаменов и представители на VIVACOM засадиха символичнто чинар, който да ознаменува успешния старт на проекта и да остане за бъдните поколения.

Радвам се, че район Централен предлага на всички свои жители и гости възможност да се възползват от новите технологии, независимо дали става дума за работа или забавление, коментира Стаменов.

Той посочи, че от районната администрация са избрали 3-те зони след щателно обследване на 10 места по различни показатели като свързаност с основната мрежа, посещаемост и други.

Стаменов допълни, че през есента предстои обогатяване на озеленяването и поставяне на нова отводнителната система на парка.

Предстои безплатен нет да бъде пуснат и в Бунарджика, като инвестицията се препокрива почти изцяло от тази за видеонаблюдението, което ще бъде инсталирано там, подчерта кметът на район Централен.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (12)

Покажи предишните коментари
 • Радостина

  отговори на: Xaxa

  А на тебе повече ти отива - хахо! ;)

 • читател

  отговори на: Радостина

  Фамилия Димитрови ще видят сметката на всяко дърво, друг въпрос е, че идването на политкомисер Славчо ще доводе до поредното забатачване на Пловдив. Дано Комисията на ГЕРБ прояви здрав разум и не номинира политическия лузър - Здравко Димитров - баскетболиста... Че наистина ще получим 4 години воня на македонска наденица, тоалетни, мажоретки и метли... И разбира се задължителните с пакет с политкомисаря червени бабички със зелени чорапи...

 • читател

  Юзърнейм и парола?

 • Осведомен

  Както разбраха всички читателя е писателя, който се е насрал, че първо него ще сложат на мястото му. Само дето не си признава, че е анално податлив и всичко е от ревност. Но както са казали по умни от него, лошо е когато сам режеш клона, на който стоиш.За каква свобода на словото можеш да претендираш ти, писателя, след като само оплюваш хората, за което ти плаща Тотев? Дано хонорара ти е достатъчен, защото ще ти трябва за дълго време след това! Нали знаеш поне един мандат, колко трае? Правиха ти намек да я караш по лежерно, но ти продължаваш да мислиш, че този кмет може да остане.Всичко свърши, проумей го и си търси нов спонсор!

 • "читател" както отдавна се сеща всеки е СРАТЕВ

  БайБАЕВ или неговия клонинг СРАТЕВ се маскират като чукча-ЧИТАТЕЛ, обаче знаем кои са.
  Чукча-писатели.
  ПОСРАНИ ЛУУЗЪРИ.
  Има да му носят в затвора туйцък-онуйцък на маминия инджинеринг ИМПЕРИАЛиста, и да подсмърчат Жалба За Младост . . .
  Колко хубавко, колко доходничко беше, докато бяхме на власт!
  НАШИТЕ ЛИ ИДВАТ ИЛИ ОСТАВАМЕ НА ВЛАСТ?

 • Омръзна ми читателя, направо към писателя!

  ,,-Господине, защо искате да емигрирате от България?
  -Вижте, преди години хомосексуализмът се наказваше със затвор, после само с принудително лечение, после започнаха да го смятат за нормален, напоследък започнаха рекламни гей-паради .Напълни се и Парламента! Искам да се махна преди да е станал задължителен! "
  Това обаче се отнася за нормалните мъже.
  Дали Вие, писателя, не се върнахте от Америка с надеждата, че вашият личен спонсор Тотев, ще лобира хомосексуализма да е задължителен за журналистическата гилдия на Пловдив? Не си вярвайте, все още има журналисти, които са готови да емигрират, защото са мъже! А и някои неща са много високи топки за вас, само за баскетболисти!

 • Тримата последни дебила... Да не сте яли натровени с нафта орехи от ореха на Зико? Или сте двата чувами глигана Дедев и Петров и разбира се, накъде без дебелака с автобуса Дошков. Нали още Решава заедно с политическата отрепка Зико... https://www.glas.bg/vfs/a/b/9/8/ab9878509e25bbb13922e596695c35077373d12c.jpg

 • читач-писач, каза ли нЯщо, ма?

  отговори на: читател

  А?

 • "читател" СРАТЕВ не си

  отговори на: читач-писач, каза ли нЯщо, ма?

  ... не си особенНо убедителен, бе драгий ни Сратев. Пречи ти надянатата маска "читател".
  Само заради Сратев идвам на тоя лайняния сайт на байБАЕВ

 • читател

  отговори на: "читател" СРАТЕВ не си

  Заткнись, сволочь красная!
  Червен боклук!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм