Всяко трето дете със зрителен проблем

Автор:
Четвъртък, 04 Юли 2019 12:10
Всяко трето дете със зрителен проблем

Всяко трето дете в предучилищна възраст е със зрителен проблем. Статистиката от 1854 изследвани малчугани в детските градини на пет пловдивски района показва, че 671 от тях е установено късогледство, далекогледство или астигматизъм.

Това стана ясно на финала на четвъртия етап от благотворителната кампания „Весели очички”, чрез която се извършват безплатни профилактични прегледи на деца. Изследването се реализира със специален апарат, който чрез звук и картина привлича вниманието на детето, очите му се улавят в бял правоъгълник и могат да се анализират. Инициативата се провежда съвместно с районните кметства, „Лайънс клуб Пловдив-Филипополис“ и Центъра за рехабилитация на слепи. Стремежът е профилактиката да обхване децата на целия град. Изследването е автоматично, като се проверява роговицата на очите, извършва се изследване за далекогледство и късогледство, сравняват се размерите на зеницата на двете очи.

На четвъртия етап на кампанията са обхванати 450 деца от район “Централен”. 220 са изследваните в “Западен”, които са 4-годишни. Най-много са изследваните деца от подготвителни групи в “Южен” – 518. 366 са прегледаните малчугани в “Тракия”, 300 са от детските градини на район “Източен”.

„Изследванията на всички деца са изпратени по електронен път до директорите на детските заведения, за да уведомят родителите за резултатите“, обясни Десислава Данчева от Центъра за рехабилитация на слепи.

Да бъдат открити навреме отклонения в зрението и заболявания на очите, да бъде гарантирано успешното им лечение, още докато не са отключили сериозни проблеми за децата е целта на организаторите.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм