Ученик искал да взриви елитна гимназия в Пловдив /обновена/

Автор:
Събота, 08 Юни 2019 12:07
Книга за Ислямска държава на ИК Жанет 45 е сред иззетата литература Книга за Ислямска държава на ИК Жанет 45 е сред иззетата литература

Ученикът от Пловдив, който е бил зарибен от терористична групировка и се е канел да извърши със самоделна бомба атентат в града под тепетата, е станал жертва на джахидисти.

Обработвали са го от повече от година.

Официална информация към момента няма.

От пловдивската дирекция на МВР съобщиха, че случаят е на Специализирана прокуратура - София.

Ученикът-джихадист смятал да окървави последния учебен ден в Пловдив, възпитаник е на елитна гимназия.

В дома му ДАНС и МВР намерили материали за готвения взрив. Той е приготвен от легално продавани материали, а мощността му е била повече от три пъти по-голяма от този на летище Сарафово в Бургас. Тогава самоделката е тежала 4 кг, а тази, която пловдивският ученик е бил готов да сглоби - цели 14 кг.

Спецслужбите са действали по сигнал на близки на момчето, което е на 16 години, но самоличността му не се обявява.

Той е задържан в сряда.

На непълнолетния терорист е определена мярка надзор от член на Комисията за борба с противообществени прояви от Специализирания наказателен съд.

Става въпрос за едно дете, за жертва, и също и за лична трагедия, а не толкова за досъдебно производство, заяви преди малко на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Това е класически случай на вербуване и радикализиране на непълнолетно лице. Теакива лица струват много повече на Ислямска държава от петрол и стари бойци, добави той.

Детето е било обект на многомесечна, може би годишна обработка от професионалист. Запознал се е с него в Интернет. Поканен е да влезе в чат на Ислямска държава. Водели са се разговори, изпратени са му съответни клипове. Впоследствие момчето е било убедено да приеме исляма.

По думите на Гешев обаче дотам не се е стигнало. Преценено било да се окаже помощ на детето от специалисти в изолирана среда.

За нас е безспорно, че е осъществен състав на престъпление - тероризъм. Но важното е с него да бъде работено със специалисти, психолохи и психиатри.

Делото в съда е било закрито заради клехката възраст на лицето.

Според Гешев обаче е грешка наложената мярка от съда да бъде взето детето под надзор от Детска педагогическа стая е адекватна.

Той съзнавал, че изборът на съдиите е бил труден заради личната трагедия на детето и семейството. Пречупил се в съда един от прокурорите по производството, разкри още Гешев.

Прокуратурата обаче ще обжалва мярката пред Апелативен специализиран съд.

Детето в момента било при родителите си. Името не се разкрива, нито училището, в което учи.

Отговорността ще трябва да бъде поета от семейството, училището, инспекторите он Детска педагогическа стая и полицаите в Пловдив. Това обаче според Гешев е резервен вариант, ако съдът не наложи по-сериозна мярка.

Засега имаме съдействие от родителите и от психолог, който ще работи с детето.

Опитите да бъде снимано, издирвано детето, семейството му, съседите и училището има риск да доведат до неприятен краен резултат, предупреди Гешев.

Ученикът е обвиняем към момента.

Взаимодествието между всички служби в сряда беше перфектно, операцията се разви в рамките на 5-6 часа.

Нито службите за сигурност, нито прокуратурата ще коментират повече, заключи Иван Гешев.

Той призова всеки родител да има сериозна комуникация с децата си. Недопускането на такива процеси е обект на работа и в семейството, и в училището.

С детето е работел професионалист-вербовчик, каза още Гешев на журналистически въпрос. Самото дете имало интерес към химията.

Самите родители са сигнализирали, дали са можели да решат проблема е малкия дявол.

Детето не е арестувано в училище. Баща му го е взел оттам и след това е задържано. Беседите и действията по разследването са започнали веднага.

Момчето е българче, а не от ромски произход, стана ясно още.

Съдията е преценил, че имам състав на престъпление, но също така - че няма опасност да извърши друго престъпление, каза още Гешев.

Вербовчикът от социалната мрежа се прехвърля в чат telegram, ползван масово от ИДИЛ.

Това е глобален проблем и решаването е първо в ръцете на семейството и след това - в училището. Едва после се появяваме ние с ДАНС.

Детето ще си ходи на училище, каза директорът на пловдивската полиция Атанас Илков. Нашето присъствие около него и семейството му ще е постоянно, за да му помогнем да го извадим от ситуацията, в което е влязло, каза той.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм