Габровски шеги: Нинова с червени прашки и на пилон

Автор:
Неделя, 19 Май 2019 08:44
Габровски шеги: Нинова с червени прашки и на пилон

Йончева, Станишев, Добрев и Ерменков с пера на главите и кабаретни костюми

Габрово – градът, прочул се с фолклорния хумор и традиции по света, е домакин на емблематично карнавално шествие, съобщава БНР.

На подбив на шегаджиите се оказа БСП и лидерът ѝ. Кукла на Корнелия Нинова лъсна почти гола на шествието. Облечена в оскъдно червено бельо, горната част от което е червени звездички, тя се увива около нещо като пилон. Той е в цветовете на българското знаме, но на върха му се развява червено знаме. „Нова визия за България“ е надписът, който съпровожда атрактивната визия на куклата – Нинова.

Друг интересен елемент е татуировката, която деликатно наднича от корема на куклата – водач на БСП. Отстрани на пъпа ѝ се вижда ликът на Сергей Станишев.

Шегаджиите не са пощадили и Десислава Радева.

Зад нелепия образ на Нинова е поставена още по-нелеп колаж. Сергей Станишев, Елена Йончева, Кирил Добрев и Таско Ерменков са облечени в кабаретни костюми. С бели пера на главите си са Елена Йончева и Кирил Добрев. Черните пера са отредени на Станишев и Ерменков. Атрактивните сутиените на участниците в постановката са решени в същите цветове на перата им.

Карнавалното шествие с хиляди участници премина през централната градска част, водено от кмета на града и габровската котка с отрязана опашка. Подготовката на фестивала всяка година започва в карнавалната работилница, където се правят големи макети на актуални личности и герои от България и света. Шеговитото мото на карнавала тази година е „Маски горе!“, разказва БНР.

Карнавалната традиция в Габрово започва още от 19 век с т.нар. „Олелийня“ (народен празник с увеселителен характер). В началото на ХХ век тя се трансформира в карнавално (маскарадно) шествие. По-късно, благодарение и на появата на Дома на хумора и сатирата, карнавалът в Габрово придобива познатия ни съвременен облик. От 2000 г. градът е член на Фондацията на европейските карнавални градове.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • читател

    Много слаба са я направили габровци тази лойна червена топка, ама нали са габровци - избивали са от материала...:):):)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм