Йордан Йовчев открива Ден на спорта

Автор:
Сряда, 23 Септември 2020 10:15
Йордан Йовчев открива Ден на спорта

На 25 септември в Средно общообразователно училище "Св. Софроний Врачански" в Пловдив ще бъде официално открит шестият Ден на спорта в училище. Клуб по таекуондо TAEKWON-DO АСТК "Тракия"- Пловдив ще представи демонстрация пред децата, а легендата на спортната ни гимнастика Йордан Йовчев ще даде старт на спортния празник с обща физзарядка за всички ученици от училището.
Събитието ще бъде официалното откриващо за България. Домакин ще бъде кметът на Район „Тракия“ Костадин Димитров, който за пореден път подкрепи инициативата. Още много училища от България ще участват в общоевропейската инициатива за насърчаване на спорта, физическата активност и здравословния начин на живот сред учениците. Училищата с най-разнообразна програма ще могат да кандидатстват за отличие Най-активно училище на 2020 г., което се връчва от българския координатор на програмата сдружение БГ Бъди активен. Европейският ден на спорта в училище се провежда за шести път, като през миналата година в него да участваха над 9 000 учебни заведения от 44 държави в света. Европейският ден на спорта в училище е част от Европейската седмица на спорта.
Обездвижването и заседналият начин на живот са един от застрашаващите фактори за здравето на европейците, а намаляващата възрастова граница на затлъстяването и свързаните с него здравни проблеми са изключително тревожни.
Българските училища, които желаят да се присъединят към тазгодишната инициатива все още могат да се регистрират в сайта на сдружение БГ Бъди активен, координатор на програмата за България. Организаторите са разработили различни варианти за провеждане на спортния празник, в зависимост от развитието на ситуацията. Събитието ще може да се проведе онлайн - чрез различни инициативи, стимулиращи движение у децата и офлайн - малък празник в училище, осъществен при специални условия.
Всяко училище само ще избира и организира конкретните занимания за децата, спортовете, които ще бъдат представени, а училищата с най-разнообразна програма в празника ще могат да кандидатстват за наградата Най-активно училище на 2020, като попълнят отчетна форма след провеждане на събитието.
Тази година в училищния празник на спорта отново ще бъде засегната и темата за опазването на околната среда. Координаторите са разработили идеи за различни физически игри, посветени на намаляването и рециклирането на отпадъци, които училищата могат да осъществят. За участващите училища са предвидени различни напътствия и информационни материали, които ще улеснят работата им .А първите 150 регистрирани училища ще получат допълнителни материали и награди за участниците. Игрите #безотпадъци са част от дейностите по програмата _Място България.
Другата тема, която ще бъде водеща през изданието тази година ще бъде менталното здраве, като училищата ще могат да се включат в онлайн семинар по темата.
Регистрацията за училища все още е отворена и може да бъде направена през сайта на организацията-координатор за България БГ Бъди активен.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм