Николай Радев поиска референдум за кредита

Автор:
Събота, 28 Декември 2019 10:37
Николай Радев поиска референдум за кредита

Защо Пловдив не получи нищо от 2.7 млрд. допълнителни средства за български общини, попита Йордан Иванов

Водачът на групата на БСП в Общинския съвет Николай Радев поиска бъдещото поемане на дългосрочен общински дълг от Европейската инвестиционна банка да се гласува на Референдум и едва тогава да влезе в ОбС.

Популиското изказване на Радев бе репликирано от Евелин Парасков от СП, който обяви, че подобно искане не отговаря на Закона за допитванията, в който референдуми относно финанси и бюджет не са допустими.

За отлагане на точката се обяви Веселина Александрова от ДБ.

Димчо Петров от ВМРО изрази позиция против заема като посочи, че не било ясно финансовото състояние на общината към момента. Той попита "големият приятел на Пловдив в лицето на премиера" ще помогне ли и кога на града. Петров поиска първо обществено обсъждане, после мандат за преговори с банката. Не дали ще бъдат вдигани данъците, а с колко ще се вдигат в следващите години, попита още Петров.

Костадин Гаров от НФСБ пък поиска корекция в тавана на сумата - до 30 милиона лева.

2.7 млрд раздава Министерски съвет в края на годината на 168 български общини - каза Йордан Иванов от ДБ. - Пловдив го няма сред тези общини. Затова ДБ може да подкрепи едно обръщение към премиера, в което да се посочи, че той дължи на пловдивчани пари по Закона за публичните финанси.

Владимир Кисьов пък обясни разликата между кредитна линия и заем, като посочи, че първото дава свобода на общината да прави проекти и не задължава непременно да се тегли заем. Условията за повече от прекрасни, под 1% лихва със 7 г. гратисен период.

Общинският съвет отхвърли идеята на Радев за референдум, като тя бе подкрепена от само 11 съветника.

Отхвърлено бе и предложението на Гаров за таван от 30 млн, което бе подкрепено само от 2 старейшини.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • изненада

    Този още ли е съветник. Изненадана съм, докога ще го гледаме и слушаме скучните му и клиширани приказки. В БСП за мандатност и обновление май не са чували.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм