Над 10 000 посетиха пътуващата изложба Еврика

Автор:
Вторник, 03 Декември 2019 15:42
Над 10 000 посетиха пътуващата изложба Еврика

На 14.12.2019 г. от 11.00 ч. в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 ще се проведе заключителната инициатива, посветено на приключващото гостуване на пътуващата изложба „Еврика!“, с която детски научен център „Музейко“ гостува на Пловдив. В рамките на събитието ще бъде представена изложбата „Млад изобретател“, която включва рисунки и послания от стената на изобретенията, чието създаване беше мотивирано от досега на децата с експозицията. Празникът ще продължи с Коледна работилница за деца и родители и турнир по „баджгол“ – възстановка на стара детска игра от 80-те години на XX век, за която са се използвали капачки от бира или безалкохолни напитки. В съвременен вариант ще бъдат заменени със значки на детски научен център „Музейко“.

Една година „Еврика!“ мина неусетно… За специалистите от „Музейко“, служителите на Регионален исторически музей – Пловдив и неуморните ни доброволци това беше година на споделено учене, емоции и резултати:

- Над 10 000 деца и възрастни от децата и чужбина посетиха изложбата;
- Над 3500 деца от поне 60 училища, детски градини и учебни центрове от гр. Пловдив и региона участваха в научни работилници и организирани разходки;
- Повече от 300 учители – придружители на учебните групи, се „докоснаха“ до интерактивните методи на работа на музейните специалисти;

Трудно е да обобщим с числа постиженията на пътуващата изложба „Еврика“, с която детски научен център „Музейко“ гостува на Пловдив през 2019 година. От гледна точка на интерес и посещаемост можем да се похвалим с изключителни резултати. Това, което остава отвъд цифрите, са искриците любознателност и жажда знание, които успяхме да запалим в сърцата на малките посетители. Именно моментите на неподправена радост от откривателството, на истинско желание за знание и интерес към ученето ни мотивират за продължаваща работа. Своеобразен материален израз на тези ценни мигове са множеството детски рисунки и послания, вдъхновени от изложба „Еврика!“, които събрахме и които не можем да си позволим да запазим за себе си. Затова решихме да създадем импровизирана изложба „Млад изобретател“. От днес почти всички творби могат да бъдат разгледани във фейсбук страницата на Регионален исторически музей – Пловдив, а на 14.12.2019 г. селектираната изложаба „Млад изобретател“ ще бъде представена официално в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 от 11.00 ч. По време на заключителното събитие, посветено на едногодишното гостуване на пътуващата изложба „Еврика“ в Пловдив, почетно жури ще отличи 10 от най-вдъхновяващите детски творби.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм