Малката базилика - сцена на уникален арт пърформанс

Автор:
Понеделник, 02 Декември 2019 17:11
Малката базилика - сцена на уникален арт пърформанс

В рамките на ПРАЗНИЦИ СВЕТЛИНА И НАДЕЖДА в Стария град, на 5 декември с начало 18:00 ч. в Малка базилика, ще се реализира бутиково събитие със заглавието „ВЕЧНОСТ“. Автор и главен артист в уникалното представление е българската художничка Ванеса Катрин. Тя от години живее в Италия, създател е на много иновативни проекти, които е реализирала в италиански дворци, концертни зали, дори в манастири. Любопитното в нейните креативни арт търсения е, че тя създава изкуство на живо пред очите на публиката, като в живота – без репетиции, без сценарии. Образите върху платното отразяват спонтанната й първична емоция, която е провокирана, в повечето случаи от музика.

В спектакъла, който ще видите на 5 декември в Малка базилика, онова което ще даде творчески импулс на Ванеса Катрин ще са прекрасните акапелни изпълнения на хора при Фолклорен ансамбъл „Тракия“, както и магнетичната атмосфера на раннохристиянската базилика.

Входът е свободен!

За художничката:

Първият си пърформанс Ванеса Катрин създава преди четири години, рисувайки женски силует в гръб. И изпраща така наситено с емоции послание, че публиката се разплаква. „След като видях сълзите на хората, разбрах, че успявам да докосна нежни струни в душите им и да предавам чувствата си“ - добавя тя. „Много често моите персонажи са в гръб, защото по този начин посланието е по-силно. За мен няма значение дали жената е красива или не, дали има сини или кафяви очи. Защото ме интересува не външната част на нещата, а това, което е в нас – излъчването, движенията, говора, жестовете. Аз винаги съм търсила вътрешното усещане. В пърформансите си използвам симбиоза между живопис, театър, танц, музика и когато успея да постигна синестезия, формите излъчват музикалност и създават поезия. Започвам от бялото платно и интерпретирам това, което чувствам в момента, затова критиците често ме наричат “художничката с душа”. Докато рисувам, понякога чрез огледала създавам т. нар. вибрационен кръг, за да може енергията, която се излъчва от мен, да отиде в картината и след това в хората. Така всички вибрираме на една и съща честота.“.Ванеса Катрин казва, че е художник от винаги – първата си самостоятелна изложба прави едва на пет в родния Пловдив, а нейна детска рисунка попада в колекцията на покойния вече папа Йоан-Павел Втори. След като завършва художественото си образование, заминава за Верона и получава артистичното си кръщение в ателието на известния маестро Атос Фачинкани. Следват музеи, сред които флорентинския Барджело, Firenze Art Galle.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • На Берлускони ДЕВИЦИТЕ

  КАТО Я ГЛЕДАМ КАК ПОЗИРвА РАЗГОЛЕНА (КАКТО никоя почтена художничка НЕ РАБОТИ) СЕ СЕЩАМ ЗА ДРУГА ЕДНА БЪЛГАРИСТАНКА-„КИНАДЖИЙКА“ ЧИЯТО ТВОРБА „Сбогом Майко!" ВЕСТНИК КУЛТУРА ОПИСА КАТО събитие, на което в киносалона присъствала само кинокритичката им. ЕДИН ЗРИТЕЛ. ЕДИНСТВЕН.
  СИЛВИО БЕШЕ Я ВЪЗНАГРАДИЛ ОНАЯ, С ДЪРЖАВНИ ЛИРИ. НЯКОЙ ДА Й ПОМНИ ИМЕНЦЕТО?
  КАЗВА: „““…чувствам в момента, затова критиците често ме наричат “художничката с душа”. Докато рисувам, понякога чрез огледала…“““ – А СТИГА, МАРИ, СИ СЕ БЪЗИКАЛА С БУДАЛИТЕ ОТ ЕСК2019 И „Пловдив За ЕДНО“ – НАСЕЛЕНИЕТО НА Града ТРЕВА НЕ ПАСЕМ.
  КОЛОРИТЪТ КОЙТО СЕ ЗАБЕЛЯЗВА НА СНИМКАТА МЯЗА НА … ЧЕРНОГЛЕД, НЕ ЛИ?
  ((потпис: Червен Боклук. СРАТЕВ, кажи сега де, не са стиснявай!))

 • читател

  отговори на: На Берлускони ДЕВИЦИТЕ

  За дебил като теб - https://i.ibb.co/rQH7FzG/image.jpgсамо среден пръст от президенстката щерка! Или розови вибратори при бай Радан! Ама там ти се оправяй с розово-зелените джендъри.

 • ДЕБИЛ до СРАТЕВ

  отговори на: читател

  Ах, ама си колко възвишено-поетичен и розово-зелен!
  Ами кат' нямаш какво да кажеш по съществото за "уникален арт-пърформанс" на таА статия, ами МЪЛЧИ СИ БЕ, ПОСЕРКО СРАТЕВО

 • читател

  отговори на: ДЕБИЛ до СРАТЕВ

  https://i.ibb.co/rQH7FzG/image.jpgОткачално първо хапчетата, после формат в розово-зелено, празна зелена кратуно!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм