Шпионинът на Путин вече напусна България

Автор:
Понеделник, 28 Октомври 2019 18:06
Шпионинът на Путин вече напусна България

Първият секретар от руското посолство в София, който е бил разследван за шпионаж от ДАНС и Специализираната прокуратура, вече е напуснал територията на страната ни, съобщиха от Министерство на външните работи.

Преди това от държавното обвинение съобщиха, че дипломатът, чието име не беше разкрито, е бил разследван за шпионаж, като фактите са били потвърдени, но обвинение няма как да бъде повдигнато, тъй като дипломатът има имунитет. Установено е, че действително от септември 2018 г., в продължение на близо година, въпросният първи секретар е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО.

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

В петък МВнР е било сезирано от прокуратурата относно действията на руски дипломат.

"От страна на ДАНС бе получена допълнителна информация по случая. При тази ситуация същия ден бе проведена среща с руския посланик, на която бяха обсъдени въпроси от двустранен интерес, включително и този. Срещата премина в конструктивна атмосфера. От българска страна бе отправено искане руските институции да отзоват своя служител до края на деня днес (понеделник)", допълниха от ведомството на Екатерина Захариева след разговора с посланик Анатолий Макаров.

По информация на МВнР уличеният в шпионаж дипломат вече е напуснал територията на България.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм