Секретарят на Руското посолство обвинен в шпионаж!

Автор:
Понеделник, 28 Октомври 2019 16:13
Секретарят на Руското посолство обвинен в шпионаж!

Спецпрокуратурата образува досъдебно производство срещу руски дипломат, осъществявал разузнавателна дейност у нас, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

След получаване на съответен сигнал от ДАНС в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката – за това, че от м. септември 2018 г., на територията на страната, лице – чужд гражданин събира, с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна /чл. 104 ал. 1 НК/.

В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло. Установено е, че действително от м. септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО.

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София. Съобразно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“. По тази причина, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу руския гражданин е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК /“деецът е лице с имунитет“/. На 25.10.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

 • читател

  А на Наташа Ростова, съветска гражданка - щпионка, защо никой не обръща внимание! Разследване, арест и в лудницата, където и е мястота!

 • читател

  отговори на: читател

  Пий си хапчетата, идиотко https://i.ibb.co/gTHbNsJ/2.jpg и спри с македонската наденица. Славчо Метлата пак за 3 път ще загуби... https://i.ibb.co/C1GdWyf/image.jpgЗащото загубеняците като теб, идиотко, в Пловдив са малко за https://i.ibb.co/18FCvcH/image.jpgизбора на Славчо Метлата.
  Смърт за тотев, само Левски и Славчо Метлата. И при д-р Стоева, богатата преименувана наследничка на политкомисар Славчо за психиатритеч преглед. Бързо!

 • читател

  отговори на: читател

  * 25/6/2018г г-ца Стоева получава дарение на офис в блока на адвокатите - блока на аптека Марица до Съда - даряват баба Пена и дядо Стою - бащата и майката на Славчо;
  + купен от баба Пенка на 2/10/2010г. от Зелда Инвест ООД – Славчо е кмет.
  * 6/6/2016г г-ца Стоева получава дарение на двуетажна къща 90м2 с двор 500м2 в с. Скутаре от баба Пена;
  + 25/7/1999г. Славчо купува държавна земя – парцел 455м2, който после застроява с двуетажна къща.
  * 6/6/2016г. г-ца Стоева получава двуетажен магазин 65м2 на Събота пазара - дарен от баба Пена и бай Стою;
  + 30/1/2008г. купена 6м2 общинска земя от бай Стою от Славчо, докато Славчо е кмет, превърнала се в магазин.
  * 25/11/2011г. г-ца Стоева получава дар от майка си - жената на Славчо Атанасов - 85м2 апартамент в центъра до Житния пазар.
  + 4/5/2006г. купен от жената на Славчо, докато Славчо е кмет на Тракия.
  * Партерен магазин до Аптечно до МОЛ Пловдив е собственост на скромния паркетен войвода Славчо Атанасов!
  + 14/11/2007г. купен от бай Стою, по време на изборите, който Славчо Атанасов печели за кмет.

  * 17/3/2009г., докато Славчо е кмет на Пловдив, на бай Стою прави земенка с МЗХ на две забутани наследствени ниви из първомайско с прекрасна нива 10дка с лице на път в с. Скутаре, която през 18/2/2015г. продава на частна фирма.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм