Борисов обвини Радев в незаконна агитация и завист

Автор:
Неделя, 27 Октомври 2019 14:02
Борисов обвини Радев в незаконна агитация и завист

Премиерът Бойко Борисов обвини президента Румен Радев в незаконна предизборна агитация, след като упражни правото си на вот в Банкя.

Повод стана коментарът на Радев по-рано днес относно избора на главен прокурор.

ГЕРБ ще промени законодателството в частта за избора на главния прокурор. Тя е предвидена в Закона за съдебната власт, както и в Конституцията. Промяната ще премахне възможността министър на правосъдието да номинира свой кандидат. Управляващите ще внесат поправките веднага след изборите, каза премиерът Бойко Борисов.

Премиерът обвини президента, че е провел предизборна агитация в изборния ден с коментара по негов адрес като партиен лидер във връзка с избора на главен прокурор.

Борисов обяви, че веднага след изборите управляващите ще променят закона, така че правосъдният министър да няма право да издига номинации за обвинител номер едно занапред, за да не обвиняват, че на поста се поставя партиен кандидат. "ГЕРБ няма да номинира партиен кандидат, това е лицемерие", отсече Борисов. И обясни, че ако Данаил Кирилов бе номинирал кандидат за главен прокурор, "и ако ГЕРБ беше избрал главния прокурор, щяхме ли да му имаме доверие", попита риторично лидерът на управляващата партия.

Премиерът констатира, че президентът е извършил нарушение в изборния ден, като си е позволил да агитира за опонентите на ГЕРБ.

"Когато говориш за лидера на една партия, показва, че не си равноотдалечен. А когато говориш и неистини по този начин подвеждаш и избирателя - второ нарушение", издразни се Борисов по адрес на Румен Радев, който по-рано днес упрекна ГЕРБ, че техният министър не е номинирал кандидат за главен прокурор. "Агитират, агитират, после викат върховенство на закона - абе, чакай, бе, спри се!", коментира Борисов на тръгване. Радев подведе избирателите в изборния ден, агитирайки в изборния ден за нашите опоненти, и прехвърли, много тънко, йезуитско към премиера в изборния ден", негодува Борисов. Премиерът гласува традиционно в училището в Банкя, придружаван от депутата от ГЕРБ Красимир Велчев.

"Завист се казва думата", заключи той и продължи да критикува държавния глава, че след дългото отсъствие от страната, се е откъснал от действителността. "Въобще не искам да мисля какво е в неговата глава, дълги пътувания, откъсва се от ежедневните неща..."

Гласувах за тези, които ще продължат да правят Околовръстното шосе от квартал „Младост” до АМ „Тракия” така, както направиха Южната дъга. Гласувах за тези, които решиха кризата с боклука, построиха метрото, направиха парковете и фонтаните , оправиха булевардите, каза още Бойко Борисов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (5)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм