Фолклорен подлез в Северен

Автор:
Петък, 18 Октомври 2019 03:55
Фолклорен подлез в Северен

На 21.10.2019 г. /понеделник/ от 14.00 часа в подлеза на бул. "България" 136, срещу СУ "П. Яворов" ще се открие официално инициативата Фолкорен подлез.

Проектът е по идея на младежка инициатива "ПОдЛЕЗНО", част от програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019, в партньорство с НЧ „Георги Търнев -1900 г." и със съдействието на район Северен.

След откриването ще се състои кратка лекция изнесена от представител на Института по етнография на БАН за трансформацията на българските традиции в наше време.

Артистично обновяване наподлеза на бул. България представя интригуващ подход към традициите.

По стените на подземната галерия оживяватуникални стенописи, показващи трудолюбието и ценностите на българите, бита истарите занаяти.

Рисунките са на графити артиста Цветан Узунов (TSE) и са вдъхновени от фолклорното пано с фигури на български жени, дело на именития пловдивски художник Енчо Пиронков, което краси южната част на същия тунел.

По стените са изписани калиграфски и различнипослания на кирилица и глаголица.

Идеята е превръщането наподземните градски пространства в нетрадиционни обекти с културно-образователносъдържание и развитие на младежка публика към близкото читалище.

Повече информация за събитието на следния линк: https://www.facebook.com/events/529430011203868/?active_tab=about

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм