Килър жали доживотна за екзекуция на митничар

Автор:
Неделя, 11 Март 2018 08:20
Божидар Атанасов Божидар Атанасов

Поръчковият килър с две доживотни присъди за две екзекуции - Божидар Атанасов, обжалва пред Апелативен съд Пловдив едната от тях утре.

Тя е за убийството на митничаря Георги Дребчев, извършено на 13 юни 1999 г. и разкрито 15 години по-късно.

15,5 години затвор по същото дело получи Иван Карабелов като помагач и подбудител.

И двамата трябва да заплатят по 100 000 лева солидарно на родителите на митничаря.

Според решението на Пловдивския окръжен съд Атанасов е извършител на убийството на 13 юни 1999 г. пред дома на митничаря в Тракия.

Атанасов го застрелял, когато Дребчев се прибирал у дома.

Преди това го шпионирал и проучвал маршрута му няколко месеца.

Убийството не бе разкрито в продължение на 15 години.

При създаването на звено Студени досиета, обявено в Пловдив лично от главния прокурор Сотир Цацаров и тогавашния вътрешен министър Йордан Бакалов, Атанасов бе задържан.

Припомняме, че междувременно Божидар Атанасов получи и втора доживотна присъда за убийството на бизнесмена Огнян Харизанов, с прякор Оги Лудия - Вижте Още по темата.

Атанасов ще изтърпи наказанието си при специален режим.

Ето решението на Окръжен съд за екзекуцията на митничаря Георги Дребчев:

Окръжен съд – Пловдив призна за виновен Божидар Атанасов в това, че на 13.06.1999 г. в гр.Пловдив, ЖР „Тракия", пред вх.Г на бл.131, в съучастие като извършител, с Евгений Маринчешки (починал на 03.02.2012 г.) - като подбудител, и с Иван Карабелов. - като подбудител, който умишлено го е склонил да извърши престъплението и като помагач - умишлено улеснил извършването му чрез разяснения, предумишлено и с користна цел е умъртвил Георги Дребчев (старши митнически инспектор в Митница Пловдив) – престъпление по чл. 116 ал.1 т.7 и т.9 вр. с чл. 115 вр. с чл. 20 ал.2 вр. с ал.1 вр. чл. 54 от НК го ОСЪЖДА НА ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ПРИ СПЕЦИАЛЕН РЕЖИМ.

Съдът призна за виновен Иван Карабелов в това, че на 13.06.1999 г. в гр. Пловдив, ЖР „Тракия", пред вх.Г на бл.131, в съучастие с Божидар Атанасов като извършител, и с Евгени Маринчешки (починал на 03.02.2012 г.) - като подбудител, умишлено е склонил Божидар Атанасов да извърши престъпление, с користна цел предумишлено да умъртви Георги Дребчев , и като помагач – умишлено е улеснил извършването му чрез разяснения с користна цел предумишлено да умъртви Георги Д, поради което и на основание чл. 116 ал.1 т.7 и т. 9 вр. с чл. 115 вр. с чл. 20 ал.3 и ал.4 вр. с ал.1 вр. с чл. 54 от НК го ОСЪЖДА НА ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ.

Окръжен съд осъди подсъдимите Божидар Атанасов и Иван Карабелов да ЗАПЛАТЯТ на частните обвинители - съпругата и дъщерята на митничаря сумата от по 100 000 лева за всеки един от тях, общо 200 000 лева, представляваща обезщетение за причинените неимуществени вреди от престъплението.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм