Цацаров се смее на Чамкория със Захари Бахаров

Автор:
Понеделник, 24 Септември 2018 13:34
Цацаров се смее на Чамкория със Захари Бахаров

Главният прокурор Сотир Цацаров - по дънки и лятна риза, изгледа моноспектакъла Чамкория по едноименния роман на Милен Русков, който изигра снощи Захари Бахаров в пловдивската Драма.

Г-н Прокурорът на всички прокурори бе придружаван от съпругата си - без нито един бодигард. Това може да се включи в бъдещо издание на Чамкория.

Самото представление е речитатив на най-смешните и исторически нелепи разсъждания на бае Слави от романа и трудно може да се нарече театър. Но все пак е по-добро от игрите със залози, които Бахаров води по БНТ.

Да си отрежа ли патката и да я хвърля на кокошките и защо харесвам най-много пингвините са основните тези на бае Слави в спектакъла. Изобщо животинското срещу човешкото. Мъжът срещу жената. Банишорската социалдемократическа отрепка срещу историята.

Ако бяхме класицистична Франция - Чамкория щеше да се гледа от простолюдието (само). Но понеже сме демократична България - процесът с опростачването на вкуса още не е приключил (и включва "елитът").

Дано романът има втори и трети план, че това, което Явор Гърдев (май най-титулуваният наш "днескашен" режисьор) е сътворил от текста, си е чиста бурлеска и печалбарство.

Аз се изнесох по време на антракта и, честно-казано, волейболната драма България - Канада си беше многопластова.

Може и да е станало нещо с втория план във втората част: "А дано, ама надали!" - дето пее един друг герой на нашето време.

А после защо светът не "ебавал" такъв тип текстове (тая думичка "еба" с всичките си форми бе най-често декламираната на сцената).

Еми като много искаш да те е..., те пък не щат да те е... - в стил Чамкория на сцена.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • Слай

    Романът е четивен, но като качество много далеч от анотациите и рекламата, които му направиха мастити критици. Колкото до моноспетакъла на Бахаров, какво да кажа: Не може един моноспектакъл да е повече от час. Има неписани правила. И мисля, че Бахаров далеч не е този актьор, който е би бил подходящ за стилистиката на романа.

  • Емилия

    Моето мнение е коренно различно от това на автора. И не е вярно, че основните тези са "патката" и "пингвините". Горещо препоръчвам спектакъла!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм