Азиатска звезда в Турандот на Античния

Автор:
Четвъртък, 14 Юли 2016 01:14
Азиатска звезда в Турандот на Античния

В Пловдив пристигна звездното сопрано Лила Лий (Корея) за участие в постановката „Турандот" на 15 юли на Античен театър в рамките на Opera Open 2016. На сцената ще й партнира световноизвестния тенор Камен Чанев, а диригент ще бъде маестро Найден Тодоров.

Лила Лий завършва Консерваторията в Милано, а от 2004 учи с известния бас Боналдо Джайоти, при когото променя тоналността на гласа си от мецосопрано в сопранo. В репертоара си включва партиите на Абигейл от „Набуко", Аида, Мими от „Бохеми", Тоска и др.

Коронната й роля е тази на принцеса Турандот, която изпълнява в редица държави по света, включително и в продуцкията на Арена Ди Верона за операта в Оман на режисьора от Франко Дзефирели.

Постановката на доц. Нина Найденова пренеся зрителите в атмосферата на древен Пекин в едно неопределено, приказно време, където се съчетават източно великолепие и пищност с кървава жестокост, реалност със символиката. Красивата Турандот е обявила, че ще се ожени за този, който отговори на три нейни гатанки, но този който опита без да успее, ще се прости с живота си.
Думата „Турандот" има персийски произход и означава „дъщерята на Туран". Туран е област в Централна Азия, влизала някога в рамките на Персийската империя. Историята за Турандот е почерпена от персийския сборник с разкази, озаглавен„ Хиляда и един дни", или „Hezar-o-yek-shab", преведена през 1722-а от Франсоа Пети дьо ла Кроа. Този сборник всъщност е другата част на добре познатите „Хиляда и една нощи". Приказката за Турандот е една от най-популярните от превода на дьо Ла Кроа, а фабулата й е обусловена от класическото триединство пространство, време и действие.

Билети за „Турандот" с Лила Лий и Камен Чанев се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината, в Мол Пловдив и онлайн в eventim.bg.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм