Антон Карагьозов избира Мис Чае Шукарие

Автор:
Четвъртък, 13 Януари 2011 11:47

10 килограмов жив петел и кебапчета на корем обещават от Рома на Банго Василий 

plovdiv-online 

ImageГолямо празненство по случай ромската Нова година - Банго Василий, организира фондация Рома навръх Василица – 14 януари.

Предвидени са изпълнения на много автентични ромски песни и танци.
Купонът ще продължи с конкурса Мис Чае Шукарие, в който ще се пуснат десетина ромски красавици на възраст от 13 до 18 години.

За победителката в конкурса са предвидени корона за кралицата на красотата и специална награда.

Строго жури начело с председателя на фондация Рома Антон Карагьозов ще оценява кандидатките.

Празничната програма включва и традиционна томбола с много награди, сред които най-голямата атракция ще бъде кой ще спечели 10-килограмов жив петел.
Според ромските традиция този, който отнесе петела, ще се радва на много здраве и благополучие през новата година.
Популярният музикант Максим Томов-Шен с неговия ромски оркестър ще се грижат за доброто настроение на празнуващите роми и гостите.
Кебапчета без пари ще има за всички, гостите ще могат да опитат традиционните ромски гозби - сърмички, баница с късмети и пита.
Българска национална телевизия ще предава директно проявата, която ще започне в 16 часа в ресторант „Попаза” в кв. Столипиново. Предаването ще бъде излъчено и по сателитния канал на БНТ - САТ и може да бъде гледано по цял свят.

На 14 януари ромите в цял свят празнуват своята Нова година - Василица или Банго Василий (Куцият Васил).
Според легендата свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат циганите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Циганите се метнали на гърбовете им и стигнали невредими отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица, известен е още и като ромската Нова година.
Отбелязва се от циганите-християни по стар стил, но се празнува и от циганите-мюсюлмани. Традиция е да се заколи петел.
Легенда разказва, че когато турците вземали кръвен данък - мъжко дете, слагали на къщата червен знак. В една циганска къща имало само едно дете и родителите, за да го спасят, заклали петел и нацапали вратата с кръвта му.
Според традицията ромите посрещат своята Нова година със семейството си в домашна обстановка. Всички къщи, в които се празнува Банго Василий, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът.
Едва след настъпването на Нова година циганите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да бъде добър човек и да им носи късмет и благополучие.
Банго Василий е семеен празник и задължително се посреща с птиче месо – гъска или петел. При всички ромски групи вечерята на 13 срещу 14 януари играе изключително важна роля и е изпълнена с богата символика.
На трапезата има още сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка.
Банго Василий се празнува три дни, като дори се прави разграничение между Васильовден и Банго Василий - на 13.01. и 14.01. е Васильовден, а на 15.01. - Банго Васили. Някъде (Централна България, например) наричат и трите дни "Банго Васили".

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм