Популярният лечител Паско Райчев отпразнува 70 години

Автор:
Сряда, 26 Юни 2019 18:19
Паско със съпругата и внука си Паско със съпругата и внука си

Изкълчен глезен на една от гостенките намести за секунди в разгара на празника си Паско Райчев. 70 години отпразнува рехабилитаторът, лечителят, към който излекуваните се обръщат с „докторе“. Титла, спечелена, не с диплома, а с народната признателност. Над 80 именити гости – от бизнеса, спорта, медицината, политиката вдигнаха наздравица за юбиляря в ресторант „Гребеца“ в Пловдив заедно със съпругата на Паско д-р Нели Райчева, щерката Ася, зетя Стефан Учиков, сина Тодор, снахата Александра и внука Павел. 

Паско е роден на 24 юни - Еньовден, което подсказва, че е един магьосник и на хората като него в Родопите им викат требовит – трябва на много хора.

Пременени в народни носии, запасали пищови, Паско и 4-годишният му внук Павел поведоха първото хоро под звуците на родопската гайда на рекордьора на Гинес Атанас Тодоров и омагьосващия глас на Българското национално радио Севда Симеонова. Талантливите музиканти от прочутото трио „Родопски извор“ бяха втората част от подаръка на семейство Фратеви за рожденика. Танцова формация Елика вдигна още градуса на настроението, шегите, танците и хората се вихреха до късни доби. 

За близо 45 години практика като физиотерапевт, или чакръкчия, както народът нарича хората с неговите умения, в кабинетите си в Пловдив и Хасково, Паско Райчев е изправил хиляди хора на крака, в буквалния смисъл на думата.

Синът на легендарния бай Тодор-Чакръкчията от Хасково, пуска корени в Пловдив, след като още след вземането на последния изпит по специалността „Рехабилитация”, е назначен в АФД „Тракия” – Пловдив. През годините той е масажист – рехабилитатор в различни спортни отбори, както и национални гарнитури. Със сигурност Паско е наследил дарбата си от своя баща – бай Тодор, най-известният чакръкчия в България. А пък бай Тодор е взел уменията от своя баща Райчо, дядото на Паско, а той пък от своя дядо. Дарбата продължава със сина на Паско, Тодор Райчев, който завърши с пълно отличие специалност „Кинезитерапия“ и работи от няколко години в санаториума на МВР в Хисаря. Така вече близо 2 века чакръкчийството се предава в рода. И нека започнатото от дедите да пребъде!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • Радка Радева

    Пасе,да си ми жив и здрав и макар,че не можа да ми помогнеш ти го желая от сърце.Хубавото е,че има човек който също като теб е от гр.Хасково и прилага успешно мануалната терапия/чакръкчйство/.И още по хубаво е ,че успява да реши да речем"пропуските"които правите Вие чакрътчиите.Не ми се сърди ,ама няма как да засвидетелствувам благодарноста си към него,затова и използувам този саит за да му благодаря и споделя радоста си.Казва се Иван Димитров и отговаря на тел.0888 944 925.Завършил е медицина с дългогодишен опит в областа на травматологията и неврологията.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм