Истинският Ботев Пд

Автор:
Неделя, 26 Октомври 2008 14:04

Автор Георги Стоев

ImageГолямата, преобладаващата част от черно-белите обвиненията, отправяни към Ботев Пловдив за периода на Народната република, са неоснователни и базирани на невежеството. Непознаването на историята, на обществено-политическите процеси и особеностите на събитията обаче не оправдава съзнателното изопачаване. В стремеж да обосноват конюнктурните си претенции, апологетите на анти-ботевизма залагат на повърхностните асоциации и на фриволните съждения, а не на „свободната от ценности" (Макс Вебер) чиста наука. Разбира се, това се обуславя от два коренно различни подхода, два типа мислене, цивилизационни схващания и манталитет, съобразени с моралните и интелектуални устои на отделната личност и предопределящи нейния свободен избор на поведение.

В самото начало е нужно да се отбележи какво заварва времеразделната дата 9 ІХ 1944 в спортен Пловдив, а именно съществуването на дружествата - Шипка, Спортен градски клуб (СГК), Марица, Спортклуб, Ботев, Левски, Железничарски спортен клуб (ЖСК) и Парчевич.

За по-малко от десетилетие картината коренно се променя с унищожаването на свободния живот и традициите в спорта, заместени от насаден модел на централизирано тоталитарно управление.

Смяната на политическата система в България през септември`44 и налагането на диктаторски режим по източен образец оказва влияние върху развитието на спорта като цяло и в частност на футбола в България. Обратно на декларираните лозунги за осигуряване на модерни условия за развитие и за бъдещи бляскави успехи, основен принцип на управление става командно-административният. Това предпоставя липсата на каквато и да е свободна воля и гражданска инициатива в спортния живот и вътрешноклубните дела.

Редицата обединения, в които влиза СК Ботевъ с различни дребни по мащаб клубове, не е единствен по рода си случай, а е част от един продължителен общонационален процес, органически вписващ се в особеностите на времето. Процес, който има своята причинно-следствена предпоставка и не представлява нищо повече от поредица решения, приемани и осъществявани от тесен кръг обществено-партийни функционери.

Водещо основание е било налагането върху спортния живот на комунистическата догма с нейната идеологема, че добри са само онези, които имат пролетарски произход, а лошите са онези с буржоазен или непролетарски характер. Към втората група са причислявани всички по-изявени (до 1944) граждански клубове (софийските Славия и ФК`13, тимовете Левски от София, Пловдив и Русе, варненския Владислав, плевенския Белите орли, пловдивския Ботев, Черноморец от Бургас и др.), малцинствените (Макаби, Баркохба, Акоах, Хоментмен, Алтай, Парчевич и др.) и близките до Двореца казионни тимове (АС`23, Княз Кирил, Спортклуб София). Съответно към тях са насочени основните усилия за подчиняването им на новата власт и приобщаването към „прогресивното работническо движение".

На 27 декември 1944 в резултат на не особено доброволно и свободно решение, функционерите на Ботев Пловдив се съгласяват на обединение с „червения тим" на Шипка, който по онова време е воден от „силния на деня" градски комендант, майор Величко Георгиев (по-късно генерал-лейтенант). Така е изпълнено едно от указанията на комунистическата власт за овладяване на старите буржоазни организации. Футболната секция на Обединен народен спортен клуб «Шипка-Ботев» се ръководи от Стою Сеизов (председател), Тодор Чучев и Атанас Говедаров-Заека, треньори са бившите футболисти от двата отбора - Симеон Павлов и Никола Щерев-Старика.

За сезон 1948/1949 година се извършва крупна реорганизация в структурата на провеждане на футболните надпревари като се премахва системата на елиминации за определянето на шампиона. Създадена е елитна лига под името "А" Републиканска футболна група, но в нея не попада Ботев Пловдив и той започва да се състезава в една от петте второразредни зонови дивизии. Жълто-черният отбор печели надпреварата в Южната зонова дивизия и придобива право да участва в турнира на зоновите първенци за място в елита. БПФК се класира трети и след две победи в допълнителните квалификации срещу Бдин (Бенковски Видин) извоюва правото да играе в А-група от следващия сезон.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм