Край на сделките с църковни имоти!

Автор:
Сряда, 08 Октомври 2008 23:02

Автор plovdiv-online 

ImageБългарската православна църква (БПЦ) няма да има право занапред да продава, да заменя или да ипотекира църковни имоти, т. е. да извършва разпоредителни сделки с тях. Това гласи промяна в църковния устав, приета на Шестия църковно-народен събор, чийто делегати обсъждат в Рилския манастир изменения и допълнения в църковния устав.

Преди месец варненският митрополит Кирил извърши точно такава ипотека, която бе критикувана от лобито на Патриарх Максим в Синода. В досегашния устав имаше член, който разрешаваше продажбата, замяната, ипотекирането на църковни имоти, коментира говорителят на събора отец Ангел Ангелов, който я определи като много съществена и важна. Занапред църквата няма да има право да продава, заменя или ипотекира свой дарен, придобит или закупен имот. Отец Ангелов цитира и изказване на митрополит Григорий, който е заявил, че на
фона на постоянната разпродажба на земя у нас, "църковната земя трябва да си остане суверенна българска земя".

В устава залегна и задължението на Светия синод да следи за редовното изплащане на заплатите на свещениците и архиереите съгласно утвърдените бюджети, допълни говорителят на събора. Тук пък имаше пример от Пловдивска митрополия, където стопанинът на Араповския манастир се молеше за подаяния заради неплатени заплати.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм