Източната порта на Филипопол е най-широката римска улица: 13 м.

Автор:
Четвъртък, 25 Септември 2008 20:53

Мая Мартинова – Кютова, Археологически музей - Пловдив

ImageАрхеологически комплекс „Източна порта на Филипопол“ е открит в края на 70-те години на 20 век от екип с ръководители Лилия Ботушарова и Елена Кисекова. Това е римска улица, ориентирана север-юг, най-внушителната и монументално оформена улица на римски град. Тя е единствената с ширина от 13 метра, а всички останали са до 7 м. От двете си страни тя е оформена с тротоари и покрити пространства – портици, чиито елементи в момента се намират в срутено състояние върху настилката на улицата. Фасадата на двата портика – източния и западния е оформена с мраморна колонада в римо-корински стил. В северната страна, непосредствено до улица „Изток“, е разкрита и главна входно-изходна порта, която е от римската и късноантичната епохи.

Оттук се е влизало в града и след нея, диагонален път, който минава през мост на р. Марица се отива за Истанбул.

Има разкрити останки от по-ранна римска порта – от 2 век, която два века по-късно е реконструирана във вида, в която е открита. Има научни теории и доказателства на самия терен, че на това място е имало триумфална арка през 2 век, която е посрещала императори, посещавали града. По-късно и тази арка е включена в конструкцията на късноантичната порта. Затова се казва, че разкритията датират от 2 до 4-век след Христа.

На този обект са открити и много емблематични находки от изключителна важност за историята на древния Филипопол. В джамия от 19 век е намерен вграден фриз на здравеносните божества. Открит е и двуезичен надпис, в който се казва, че по времето на император Марк Аврелий е построена крепостна стена на града. Има открит постамент за статуя на базилиск. Всичко това е сигурно доказателство за монументалното оформление и много луксозният вид, който е имал този комплекс.

Открит е постамент за статуя с надпис на гръцки „На добър път“. Изразът е стандартен. Това е било поле, което е подготвено, но не е реализирано.

Има категорични доказателства, че през тази порта са били посрещани двама римски императора – Каракала /бил на власт в периода 211 – 217 г./ и  Елагабал /или Хелиогабал - управлявал империята от 218 до 222/ посещавали Филипопол. И със сигурност са влезли в града през тази улица.

Филипопол е бил град-митрополия, най-големия, най-значителния за римската провинция „Тракия“. Той е бил седалище на римския провинциален управител, бил финансов, административен и религиозен център. Тук, в Античния театър, е заседавал Тракийския койном, в който членуват представители на всички населени места от провинцията. Койномът може да се обръща с всякакви въпроси към императора.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм