Иван Костов вицепремиер на Цветан Цветанов в опозиционен кабинет

Автор:
Понеделник, 18 Август 2008 16:54

Бойко Борисов се е прицелил в президентския пост, не ще премиерско кресло 

Автор plovdiv-online 

ImageImageСлед решението за общи протестни действия на ГЕРБ, СДС и ДСБ през септември, опозиционната Тройна коалиция вече е наредила основните лица в бъдещ министерски съвет. Засега той е в сянка. Голямата изненада е вицепремиерското място на лидера на ДСБ Иван Костов, който е с ресор икономика и ще е пряко подчинен на премиера Цветан Цветанов (ГЕРБ). Самият Костов е обиден не толкова от вицепремиерското място, колкото че патрон ще му е бившият секретар на Бойко Борисов в МВР.

Парламентарният шеф на СДС Йордан Бакалов поема МВР, а бившата синя лидерка Надежда Михайлова се връща на поста министър на външните работи. За европейските въпроси ще отговаря Душана Здравкова (ГЕРБ). Начело на правосъдното ведомство опозицията е избрала Искра Фидосиева, а люта битка все още се вихри за здравното министерство между Лючезар Иванов и Петър Москов. Новият стар министър на образованието Веселин Методиев е готов да заеме поста от сегашния титуляр Даниел Вълчев, а отбраната се дава на Красимир Велчев.

За министерството на земеделието ГЕРБ предлага неизвестен бизнесмен, в чиято бизнесбиография е записано, че е участвал във внос на старо ирландско месо. За регионалното развитие ще отговаря Петър Диков.

Бойко Борисов нямал да става министър-председател нито в сянка, нито при евентуална победа на изборите. Той е решил да се кандидатира за президент след изтичането на втория мандат на Георги Първанов. Кандидатурата му ще е в двойка с лидера на СДС Пламен Юруков, който бил съгласен на вицепрезидентския пост.

Мястото на Емилия Масларова вече било отредено за Румяна Желева (ГЕРБ).

В ДСБ антикостовото крило, което е твърдо против бъдеща коалиция с ГЕРБ, се е наострило, водено от психиатъра д-р Николай Михайлов и Нено Димов. Според тях подобен кабинет е смешен, а Бойко Борисов бяга от премиерския пост, защото не е сигурен, че ще издържи цял мандат.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм