ИААФ: Габриела Петрова е чиста!

Автор:
Понеделник, 18 Април 2016 16:25
ИААФ: Габриела Петрова е чиста!

Габриела Петрова може да се състезава. Това стана ясно от официално съобщение на клуба й "Локомотив"(Пловдив).

"С официално писмо на ИААФ от 18.04.2016 се отменя забраната за участие в състезания на състезателката на СКЛА "Локомотив" - Пловдив, Габриела Петрова.

Правата на Петрова бяха временно спрени в началото на този месец заради съмнения, че е употребявала препарат, съдържащ в себе си забранена съставка, казват от клуба.

След съобщение на Световната антидопинговата агенция за изследвания, свързани с веществото мелдоний, ИААФ реагира с отмяна на временното спиране на правата на атлетката, но разследването все още продължава.

"Локомотив" и екипът на Габриела Петрова държат да се отбележи, че въпреки отмяната на забраната, все още не разполагаме с официалните резултати на състезателката. Въпреки всичко, сме щастливи да обявим, че все по-уверено вървим към окончателното разрешаване на случая и към доказването на всички твърдения на Петрова и нейния екип", се казва в официалното съобщение на клуба.

Информацията за временното спиране на правата на атлетката не бяха публично обявени по-рано, поради клаузи за конфиденциалност. "Локомотив" своевременно ще съобщава за развитие по случая, когато това е възможно и съобразно с кодекса на съответните институции", уточняват от "Локомотив".

Както е известно, Световната антидопингова агенция (УАДА) постанови, че определен брой спортисти не подлежат на санкция при определени обстоятелства. Пробата трябва да е била взета преди 1-и март. При Габи това е станало на 6 февруари в 7.30 часа сутринта в дома й. Резултатът й е бил съобщен на 4 март.

Миналата седмица УАДА обяви, че съдържание на мелдоний под 1 микрограм на милилитър в допинг-пробите на спортисти, направени до 1 март тази година, са в рамките на допустимото и няма да бъдат считани за нарушение на правилата. Именно такъв е и случаят с Габриела Петрова, което й позволява да се завърне на пистата за троен скок.

Решението на ИААФ е съобщено днес на самата състезателка, която беше избрана и за спортист на 2015-а година в България.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм