С играчи от класа - Пловдив без елитен волей

Автор:
Сряда, 13 Април 2016 17:10
С играчи от класа - Пловдив без елитен волей

Ако всички пловдивски волейболисти се върнат под тепетата, ще направим два отбора, които ще бъдат с класа над останалите.

В чужбина се подвизават двамата най-добри национали - Тошко Алексиев - в Аржентина, и Ники Пенчев - в Полша. Компания на Тошко прави Ники Учиков.

Зад граница са и братята на Пенчев - близнаците Розалин - в Турция, и Чоно - в Гърция. В Косово е Пламен Драгиев. У нас. В тима на вицешампиона "Нефтохимик" играят 3-ма нашенци.

Финалистът "Монтана" също 3-ма пловдивчани плюс треньора Петър Шопов, в "Арда" играха още 3-ма наши момчета, а в "Марек" само 2-ма. А Пловдив няма дори отбор в "А" група.

За съжаление това е една многогодишна традиция, която е нарушавана епизодично. Като пример ще посоча един подобен епизод от волейболната история на Пловдив.

Това се случва през 1973 г.

Националният отбор заминава за Бразилия за участие в голям турнир.

Там са първите 4 отбора от олимпиадата в Мюнхен-72: шампионът Япония, бронзовият медалист СССР, четвъртият България плюс домакините.

Сребърният тим на ГДР се отказа и на неговото място дойде петият от Мюнхен - Чехослвакия. Представихме се отлично спечелихме първото място.

В нашия отбор бяха включени 6-има пловдивчани - Стоян Стоев, Иван Иванов, Иван Сеферинов, Емил Вълчев, Васил Мрънков и Бижидар Статев. Всички обаче играехме в София, защото в Пловдив нямаше тим в "А" група.

Какво трябва да се направи, за да имаме елитенотбор. Ами сериозно отношение на бизнеса. Така, както се случва с "Марица".

Глупостите, които бълва националният селекционер Пламен Константинов, че общините трябва да спонсорират клубовете, са пословични.

Тази формула не важи в големите градове, където има над 70-80 клуба.

Общината може да помага със спортната база и да бъде гарант, че парите на бизнеса няма да потънат в нищото.

Федерацията също може да свърши сериозна работа, но там нещата са неспасяеми.

А аз продължавам да се чудя как така баскетболът, който е на светлинни години назад по успехи след най-обичания спорт сред игрите, съумява да привлича бизнеса.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм