Колоездачният сезон стартира на 10/04

Автор:
Вторник, 05 Април 2016 21:43
Колоездачният сезон стартира на 10/04

Пловдивчанинът е бамбашка порода. Много трудно приема промените. Трябва да мине доста време, за да свикне с тях. Макар че и след това продължава да мрънка. Както се случи с велоалеите. В началото хленченето имаше политическа окраска.

То бе свързано с миналогодишните местни избори. Започна се с "грандиозния протест" от 10-ина човека, предимно хора на Дани Каназирева, които бяха готови с гърди и други части от тялото да спрат изграждането на велоалеята на бул. "Княгиня Мария Луиза".

След като пушилката се вдигна и бързо стана ясно, че бунтовниците нямат основание за притеснения. И паркингът за колите на живеещите на булеварда оцеля, и бизнесът в района не пострада.

Опит да омаскарят изградените велоалеи, както и градския транспорт, по същото време направи и бТV, но репортажите им се превърнаха в един измислен и грозен цирк. Каква беше целта на този фарс може само да се гадае. Защото, ако се търсеше обективността, трябваше да се покаже истината и за велоалеите, и за градския транспорт.

Миналия ден в един от сайтовете възмутен пловдивчанин показа снимка на велоалея, на която лисваше пътека за пешеходци.

Явно беше много ядосан, защото подкани много остро кмета Иван Тотев да оправи проблема.

Искам да кажа няколко думи по този въпрос.

Наистина е хубаво пешеходците и колоездачите да се движат в своите коридори. Не знам къде се намира проблемната велоалея и какви са причините тя да бъде еднопосочна, но мисля, че това не е болка за умиралка.

Защото, когато има човешки отношения, никой на никого няма да пречи. Нима не сме свидетели как загиват хора на пешеходните пътеки, пометени от моторизираните гангстери? Сериозни притеснения обаче предизвикват с липсата на елементарно възпитание онези, които използват велоалеите за паркиране на автомобилите си и по този начин рушат направеното.

Това е уникална наглост и полицията наистина трябва да влезе в правата си.

Но нека погледнем по-весело и по-оптимистично в навечерието на новия колоездачен сезон. Той се открива на 10-и април. Целта на организаторите от общината е да насърчат повече хора да използват велосипедния транспорт. Мотото на кампанията е: „Аз карам велосипед, последвай ме".

Тази година шествието ще се проведе едновременно в Пловдив и София. Велопоходът ще бъде воден от министъра на спорта Красен Кралев, кмета на Пловдив Иван Тотев и олимпийския шампион по кану-каяк Николай Бухалов.

Сборният пункт ще е в 10,30 на площад „Съединение". Оттам шествието ще се насочи по „Марица-юг" и ще финишира на Гребния канал на паркинга зад Кулата. Там ще има изградена сцена, на която ще пее пловдивска поп група. Ще има и томбола с много изненади. Ще бъдат раздадени 30 000 наръчника на велосипедиста.

Община Пловдив най-устойчиво развива велосипедния транспорт през годините. Вече има изградени 48 километра велоалеи, а до края на годината ще станат около 60 километра, обяви Иван Тотев. Той се зарече събитието да се превърне в традиция и да се провежда всяка пролет.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • лъжливото овчарче

    На тая тутурутка Статев още ли не са й намерили безметежна хранилка? На 10/04 Красен Кралев ще слезе от Меееееерцедеса, Тотя ще се изприщи от неудобството, кльощавият му дирник да замени ергономичната седалка на Q 7-цата с велоседалка, а Бухалов замяната на кануто с велосипеда явно му се вижда като градска екзотика. Та, в заключение д-р Баев, разкрийте колко пари, мои и Ваши, на пловдивските данъкоплатци са потрошени за 30 000(?!) наръчника на велосипедиста . Със сигурност кметът в мандат 2023-2027 ще има още да раздава от тях!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм