Матей Казийски е ограбван брутално

Автор:
Вторник, 15 Март 2016 00:06
Матей Казийски е ограбван брутално

Зърното на истината за бягството на волейболната ни звезда Матей Казийски чак в Япония и нежеланието му да се състезава повече за България никне в ръководството на федерацията по волейбол. Шокираща истина за реалностите в този спорт на родна почва разкрива бащата на един от най-обичаните ни спортисти Илиян Казийски в Sportal.bg.

Твърденията на Казийски-старши са, че нашата централа е ощетила сина му със стотици хиляди долари чрез скандален и заробващ договор, което се прави с всички волейболисти.

Наричат Матей "предател" и "родоотстъпник", защото се отказа от националния отбор, но не е така, хората не знаят истината - казва Илиян Казийски. - Аз това момче съм го възпитал, седем години бяхме заедно във Франция, където играех, а там манталитетът е друг. Искам да му се радвам не само в клубния му отбор, но и в националния. А какво се оказва - ето, на европейското миналата година трябваше да се радвам на други момчета.

От федерацията, за да може някой да играе волейбол, му правят договор за 10-15 години. След това му взимат проценти от трансферите, заплатите, премиите дори, че и от спонсорски договори, ако има. Иван Сеферинов (шеф на Матей в "Славия") поиска и взе от Матей 150 000 долара, когато отиде в "Динамо" (Москва). После, когато стана шампион, получи премия от 150 000 долара, а от федерацията му взеха 120 000 долара според договора. Още веднъж му взеха 70 000 долара, когато спечелиха купата. Същото е положението с другите. Така е и с децата, когато преминават при мъжете или жените съответно.

Матей се отървал след дълги съдебни битки от заробващия договор. "Взе си адвокат от чужбина, който да доведе делото до добър за нас край. И така Матей стана свободен агент и се освободи от договора. Не отиде чак в Япония и не се отказа от националния отбор от добро. След него по същия път минаха и други негови колеги като Страшимира Филипова например. Какво, иначе да му режат шапката, докато е жив ли", гневи се бащата.

Критиките на Илиян Казийски, както някои биха си помислили, не са отправени директно към президента на БФВолейбол инж. Данчо Лазаров. "Данчо е добър човек, той милее за волейбола. Но не си дава сметка, че има лоши съветници. Той направи много - ето европейското, предстои световно, но не си дава сметка, че го лъжат и има хора, които крадат от волейбола. В някои клубове като в Добрич, Габрово и Разлог например имат спонсори, дават се пари, но тези пари не стигат до предназначението си, изчезват и е известно как и при кого отиват. А с тези пари трябва да се развиват детските школи.

Данчо Лазаров го "пързалят" и той не вярва в тези неща, но на всички в нашия спорт са ясни. Един чист човек е Владо Николов, който работи със сърце. Питам го защо го прави, защо си дава парите, а той ми вика: "От волейбола съм взел, на волейбола ще дам. Ама свършват и не знам как ще се оправям", гневи се Казийски-старши. Човекът, на когото се е разчитало да поправи нещата в българския волейбол, е Любо Ганев, но той реално не може да направи нищо според Илиян Казийски.

"Разчиташе се на Любо, той е наясно с всички неща. Но го "отсвириха". Не му разрешават да прави нищо, само се занимава с националните отбори и толкова, реално няма никаква възможност да работи", твърди бившата ни звезда.

ПОЗНАВАМ лично Илиян Казийски, защото сме се засичали на игрището. А за Матей и заробващите договори съм писал няколко пъти. Но до такива подобни цифри не съм стигал. Илиян е изключително коректен човек, който прави път дори на мравката. Явно непрекъснатите нападки срещу Матей са му дошли в повече, за да избухне така. Но се чудя защо защитава Инженера, и то по такъв наивен начин. Защото не е възможно всичките тези заробващи договори да влязат в сила без неговия подпис, а в същото време да не знае какви пари влизат в касата.

Ако пък се прави на ударен, значи нещата във федерацията са още по-трагични. Илиян пропуска още един сериозен факт около освобождаването на Матей от оковите. Това е личната намеса на тогавашния президент на Световната волейболна федерация Рубен Акоста, който лично къса заробващия договор на Матей.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм