Тошко Алексиев е лидерът в българския волей

Автор:
Петък, 04 Март 2016 10:14
Тошко Алексиев е лидерът в българския волей

Миналия ден прочетох нещо много интересно. Владо Николов бе обявен за безспорният №1 в родния волейбол за настоящия век. Стана ми смешно, тъй като самият Николов, който е сериозен човек, няма да хареса тази хвалба. А тя явно идва от фен, защото човек, който познава играта, не би си позволил да обяви за най-велик вече бившия капитан на националния отбор.
Няма никакво съмнение, че Владо Николов е един от най-добрите български волейболисти. И името му ще остане в историята на родния волейбол. Той е бронзов медалист от световното през 2006 г. в Япония, бронзов от световната купа през 2007 г. пак в Япония, бронзов от европейското в Турция през 2009 г., 4-ти на олимпиадата в Лондон през 2012 г,, 4-ти на европейското миналата година в България. Въпреки тези огромни успехи, не можем да го обявим за най-добър. Причините са три. ПЪРВАТА. В различни периоди от националната кариера на Владо той не винаги беше титуляр, тъй като на неговия пост като диагонал имаше сериозна конкуренция в лицето на Боян Йорданов и Цветан Соколов. ВТОРО. Ако има такава класация, която фенът предлага, №1 безспорно е Матей Казийски. Той също има медалите на Владо с националния отбор, но като титуляр. Освен това е неколкократен световен клубен шампион с италианския "Тренто". Много пъти е оглавявал световните класации за най-добър играч. ТРЕТО. След като Матей напусна националния тим, безспорен лидер стана Тошко Алексиев, дори сложи капитанската лента. Докато дойде Пламен Константинов, който прати пловдивчанина да играе във втория състав. Добре че се усети и го върна в отбора, защото без Алексиев никога нямаше да се класираме дори за финалната четворка на европейското в София. Така повдивчанинът доказа, че и без капитанската лента е безспорният лидер в българския волейбол. Иначе Тошко също има изброените по-горе успехи на Владо. С тази разлика, че юношата на Локо взе два приза - най-добър посрещач и най-добър реализатор, на финалите на световната лига през 2012 г. в София. А на европейското през 2013 г. в Дания и Полша отново извоюва признанието за №1 при посрещачите. Забравих - Тошко има бронзов медал и от световното за юноши.
И накрая - посрещачите винаги са били обявявани за най-добрите играчи, защото от тях започва играта, те са хората, които влизат в комбинациите, задължително трябва да са добри защитници. С една дума - всичко.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм