Убийството на българския волейбол

Автор:
Четвъртък, 11 Февруари 2016 07:21
Убийството на българския волейбол

От вчера женският национален отбор по волейбол има нов треньор. Това е шефът на "Славия" Иван Сеферинов. Той израства като играч в Пловдив, стига до националния отбор. Като треньор е работил само с мъже. Сега след повече от 10-годишна пауза за сефте ще тренира жени.

Негов съперник в надпреварата бе наставникът на "Марица" Иван Петков, който загуби състезанието с 8:9 гласа. Бързам да кажа, че изборът на Сеферинов за треньор е огромен гаф, защото да облечеш отново анцуга, след като 10 години не си пипал топката е поредната крачка към дъното.

Впрочем убийството на българския волейбол е стил в работата на Данчо Лазаров и протежетата му. Само ще напомня, че този инженер в последните няколко години изгони трима страхотни специалисти, които сега са сред най-успешните и скъпо платени треньори в Европа. Това са бившите наставници на женския тим словенецът Драгутин Балтич, италианецът Марчело Абонданца и Радо Стойчев, който класира България за олимпийските игри в Лондон.

Сега няколко думи за Иван Петков. Треньорът на "Марица" трябва да почерпи, че не седна на горещия стол. По две причини.

Първата е, че никой нямаше да му позволи да наложи свой стил на работа, ако е мислил да направи това. Защото всяко ново нещо иска време, за да бъде усвоено. И при първия неуспех буквално щеше бъде схрускан от "приятелския" огън на федерацията, където мнозинството е от софиянци. Освен това той никога не може да се фантазира като Сеферинов и да каже, че ще командва с желязна ръка и ще направи отбор, който да се представи по-добре от мъжете. А Лазаров, като печен апаратчик, обича лозунгите.

Второ. Иван няма нужния опит да води националния отбор. И този опит не зависи от него, защото няма как да го постигне тук. Женското първенство в България е толкова трагично, че "Марица" може да стане шампион и без тренировки. Просто жална работа. Докато националният тим е съвсем друга категория. И ако иска да расте в професията трябва спешно да започне работа в чужбина, както го правят много треньори, някои, които са много по-слаби от него.

Още нещо. Груба грешка ще бъде, ако приеме да стане помощник на Сеферинов. Това ще бъде равносилно на самоубийство, защото ще бъде в екипа на загубилите. А това ще се случи. Но той да си прави сметките.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм