Лошите кредити стават 1/5 от всички раздадени

Автор:
Сряда, 15 Юли 2009 11:26

Високите лихви по депозитите ще ударят банковия сектор 

ImageОчаква се лошите кредити да скочат до 20 процента от всички раздадени заеми в Централна и Източна Европа, включително и у нас, пише Vesti.bg. Този размер на неизплатените заеми ще се реализира, при положение че кризата се задълбочи през 2009 г. и продължи и през 2010 г. , показва проучване на Австрийската централна банка. При този сценарий нивото на невърнатите заеми в Австрия ще се удвои, а в Централна и Югоизточна Европа, както и в Общността на независимите държави (ОНД), ще нарасне 3,5 пъти. По този начин за две години равнището на невърнатите кредити в Австрия ще достигне 10 на сто, а в Източна Европа - 20 на сто.

Сред големите австрийски банкови групи, които са свързани с пазара у нас, са "Райфайзен" и Банк Аустрия, част от "УниКредит Груп". Доста мрачни в момента са прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) за нашата икономика.

Според фонда българската икономика ще отбележи спад с шокиращите 7% тази година. През последните месеци организацията мени очакванията си средно на всеки 2-3 седмици и всеки следващ път те са все по-лоши. Най-новата прогноза на фонда е, че икономиката на страната ни ще се свие със 7% през 2009 г. и с 2,5% през 2010 г. Само преди по-малко от два месеца фондът твърдеше, че спадът ще е в размер на 3,5%. В средата на март песимистичният вариант беше минус 3%, а оптимистичният - дори за растеж на 1%.

При тази финансова ситуация у нас високите лихви в момента по депозитите не са нормални, защото като следствие те водят и до много високи лихви по кредитите, коментират банкери. Според тях няколко банки са подели кампанията с промоциите по депозитите, а останалите били принудени да се включат, за да не останат без вложители.

Нива от 9-10% по депозитите са абсурдни и качват лихвите по кредитите до 14-15%, което спъва икономиката, смята банкерът Стоян Александров. Завърта се спирала, която води до влошаване на кредитните портфейли и намаляване на печалбите. В такава ситуация банките могат да издържат 6-9 месеца, но не е ясно докога ще продължи кризата. След това може да се стигне до сериозни затруднения в банковия сектор.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм